Telegraaf, 17 april 2024 – Naar schatting vijftien dakloze EU-arbeidsmigranten stierven in 2023 op straat. Kapitein Harm Slomp vindt dat overheid, werkgevers en uitzendbureaus ervan wegkijken. „Meer dan 60% van de mensen die wij ’s avonds op straat tegenkomen zijn dakloze EU-arbeidsmigranten.”
In ons land werken ruim 800.000 EU-arbeidsmigranten. Een deel van hen heeft eenvoudige maar fysiek zware banen waar de meeste Nederlanders geen trek meer in hebben.Deze mensen komen naar ons land door bemiddeling van internationale uitzendbureaus en inleenbedrijven. Arbeidskrachten uit Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije worden vaak op basis van mooie praatjes geronseld om hier voor een karig loon onder erbarmelijke omstandigheden te werken en te wonen – al dan niet voor een hoge huur opeengepakt met te veel collega’s in een beschimmeld onderkomen, zodat het de werkgever zo weinig mogelijk kost. De uitbuiting van EU-arbeidsmigranten is een verdienmodel is geworden.
Stijging
Onze veldwerkers, die dak- en thuisloze mensen actief opzoeken om praktische hulp te bieden, zien een stijging van maar liefst 20% dakloze mensen op straat. Meer dan 60% van de mensen die zij ’s avonds op straat tegenkomen is een dakloze EU-arbeidsmigrant.
Doordat wonen, werken en verzekering in één contract aan elkaar worden gekoppeld, zijn deze mensen vaak meteen dakloos en onverzekerd als ze om wat voor reden dan ook hun baan verliezen. Werkgevers die verlegen zitten om goedkope buitenlandse arbeidskrachten, besteden alles uit aan internationale uitzendbureaus en inleenbedrijven, zodat zij zelf zich niet langer verantwoordelijk hoeven te voelen voor mensen die dag in dag uit voor hen werken.
Er zijn gevallen bekend waarbij een werkgever standaard elke vrijdagmiddag tien mensen ontsloeg en maandagochtend tien nieuwe arbeidsmigranten liet beginnen.