Home » Rotterdam worstelt met dakloosheid: nieuwe opvang biedt geen soelaas
Informatief Opinie

Rotterdam worstelt met dakloosheid: nieuwe opvang biedt geen soelaas

OPINIE- AD, 17 april 2024 – De opvang voor dakloze EU-migranten die de gemeente Rotterdam wil openen, is geen duurzame oplossing voor het aantal buitenslapers in de stad, betoogt Pauluskerk-predikant Martijn van Leerdam. Het is zelfs eerder een sterk staaltje van symptoombestrijding, terwijl de nood extreem hoog is.

Recentelijk stierven er afzonderlijk van elkaar drie dakloze mensen op straat in Rotterdam. Allen mannen van rond de 35 jaar. Dat is geen verrassing, gezien het aantal dakloze mensen dat al geruime tijd groeit. Een leven op straat brengt extreme stress en grote medische risico’s met zich mee.

Acht weken is te kort

Dakloze EU-migranten vormen de snelst groeiende groep buitenslapers in de stad en verdienen meer aandacht in het dakloosheidsbeleid.

De nieuwe opvang biedt plaats voor een maximale opvangduur van acht weken, waarin de dakloze EU-migrant klaargestoomd moet worden om weer aan het werk te gaan of teruggestuurd moet worden naar land van herkomst. Voor sommige daklozen kan een kortdurende aanpak een oplossing bieden.

De woningnood wordt er echter niet minder op, waardoor doorstroming moeilijk zal zijn. Bovendien kampen daklozen die langdurig op straat leven vaak met verslavingen en psychiatrische problemen, die niet snel op te lossen zijn. Als laatste is terugsturen naar het land van herkomst dikwijls geen optie, omdat EU-migranten het volste recht hebben om hier te verblijven. De nieuw gelanceerde opvang kent dus aanzienlijke beperkingen.

Kwestie van mensenrechten

Dakloosheid is in de eerste plaats geen handhavingsprobleem, maar een kwestie van mensenrechten – ook voor andere Rotterdammers op zoek naar betaalbare huisvesting. Huisvesting is een recht, geborgd in Grondwet en de Internationale Rechten van de Mens. Het is de taak van de overheid om er alles aan te doen om dit te respecteren.

Natuurlijk is het huisvestingsprobleem niet eenvoudig op te lossen. In de afgelopen twintig jaar zijn in Rotterdam ongeveer 25.000 sociale huurwoningen verdwenen in de stad, en dit aantal groeit nog steeds. Die bouw je niet zomaar terug.

Ds. Martijn van Leerdam
Predikant-directeur van de Pauluskerk Rotterdam

Lees hier het originele bericht

×