Home » Omvang probleem in Boxtel is gissen, 800 bedden sowieso teveel.
Informatief Liempde (Boxtel)

Omvang probleem in Boxtel is gissen, 800 bedden sowieso teveel.

Al sinds 2020 werkt gemeente Boxtel aan beleid om arbeidsmigranten te huisvesten. Kennelijk is hun woonsituatie schrijnend, dat moet beter. Daar kan niemand tegen zijn. Als de feiten tenminste kloppen. En als de voorwaarden in verhouding zijn. Dat is beide niet het geval.

Hoeveel arbeidsmigranten wonen en werken in Boxtel?

Klinkt als een logisch begin voor het vinden van een oplossing voor het Boxtels probleem. Vervolgens is de vraag: wat is het probleem? Antwoord: steeds meer huizen in Boxtelse woonwijken worden verhuurd aan (Oosteuropese) arbeidsmigranten. Deze huurders zorgen voor veel problemen. Teveel mensen in een huis, meest mannen, en na werktijd hangen ze vaak op straat rond. Drank en drugs zijn ook in het spel.
Het is dus zeker een goed idee van gemeente Boxtel om hier iets aan te doen. Als ze tenminste het juiste zouden doen!

Niemand weet hoeveel

In het gemeentehuis weet echter niemand precies hoeveel arbeidsmigranten er in Boxtel werken. Ook niet wáár de arbeidsmigranten werken en waar ze wonen. Dit is te lezen in het interview in Brabants Centrum dd 21 juli jl, met extern adviseur Vincent Maltha van adviesbureau ANG. Maltha zegt in dit interview dat er vaak niet volgens de regels aan de arbeidsmigranten wordt verhuurd wat voor overlast in de wijken zorgt. Volgens hem is het een moeilijke klus om dat precies in kaart te brengen. Laat staan oplossen. Hij heeft wel een oplossing: alle arbeidsmigranten naar een wooncomplex!

De oplossing vergroot het probleem

Alsof arbeidsmigranten die met een groepje wonen en nu voor overlast zorgen, dat ineens niet meer zouden doen als ze met 399 anderen in een wooncomplex wonen? Dat is niet anders dan het probleem verplaatsen. En waarschijnlijk nog vergroten, omdat het toezicht nog veel moeilijker is in deze hoeveelheid. Dat kan ook een ‘beheerder’ niet voorkomen.

Maar ook de huidige verhuurders van de huizen kan niet gedwongen worden om hun huizen niet langer aan arbeidsmigranten te verhuren. Dat is trouwens veel te lucratief. Sterker nog: SBA Flex, het uitzendbureau wat het wooncomplex aan de Oude Rijksweg (400 bedden) gaat exploiteren, wil zelf ook niet de bestaande huurcontracten voor hun werknemers opzeggen.

Met andere woorden: Boxtel voegt 800 nieuwe arbeidsmigranten toe aan het al bestaande huisvestingsprobleem.

Het begon bij VION

Het is algemeen bekend dat VION al vele vele jaren draait op uitzendkrachten. Sinds de mensen uit Oost Europa zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn, arbeiders die niet zoveel gewend zijn qua beloning en qua woonsituatie, is er geen enkele trigger meer om te proberen mensen in vaste dienst te nemen.
VION vroeg oorspronkelijk, ruim 3 jaar terug, om 600 ‘bedden’ in Boxtel. Inmiddels zijn er 800 vergund en is VION aan het krimpen. Er zijn wat ploegendiensten afgeschaald, dus er zijn ook minder mensen = uitzendkrachten nodig. De werkgever wil sowieso niet teveel afhankelijk zijn van SBA Flex, dus het is zeer de vraag of het uitzendbureau alle 400 uitzendkrachten wel in Boxtel aan het werk houdt. In de wijde omgeving is er ook voldoende vergelijkbaar productiewerk voor de uitzendkrachten, dus de busjes zullen op en neer blijven rijden. Meer busjes dan nu waarschijnlijk, want deze mensen zijn een aanvulling op de reeds woonachtige arbeidsmigranten.

En dat is óók zo vreemd. Een van de redenen waarom de wooncomplexen er moesten komen was namelijk om de arbeidsmigranten dicht bij hun werk te laten wonen. Prettig voor henzelf en prettig voor de leefomgeving van alle andere Boxtelaren. In het plan staat zelfs dat ze allemaal een fiets krijgen van SBA voor woon-werkverkeer, ook de routes zijn al uitgedacht.

It makes no sense. Dit beleid gaat tegen alle logica in. De enigen, écht de enigen die hier goed mee zijn, dat zijn SBA Flex, projectontwikkelaar Sabes Vastgoed en VION. Verder helpt het de Boxtelse situatie van de regen in de drup. Waarvoor dank.

×