Home » Migrantenarbeiders uitbuiten is te winstgevend
Opinie

Migrantenarbeiders uitbuiten is te winstgevend

NRC, 3 mei 2024 – We gaan slecht om met arbeidsmigranten. Dat is erg voor die mensen én voor de samenleving, schrijft Marike Stellinga.

Een kok die illegaal bij een horecazaak werkt, boven de keuken slaapt en zegt 1.000 euro per maand te verdienen voor 54 uur werk per week. Zeven mensen die illegaal bij een kwekersbedrijf werken. Een van hen zegt 7,58 euro per uur te ontvangen. Op dat loon worden nog huur- en energiekosten ingehouden. Een Oekraïense vrouw die 3,5 maand lang 7 dagen per week zwaar en smerig werk doet bij een pluimveebedrijf, weinig loon krijgt en soms het leefgeld moest inleveren dat ze als vluchteling kreeg.

De arbeidsinspectie stuurde deze week een „signaal” naar buiten over het verdienmodel achter illegaal werk. De inspectie beschreef 24 casussen: in een supermarkt, een autogarage, een slachtbedrijf, een aspergeveld. Het ging voornamelijk om arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie die hier zonder vergunning werkten. Loonstrookjes waren er niet, sommige migranten zwegen. Dus maakte de arbeidsinspectie onderbouwde inschattingen van het verdienmodel.

Ook legale arbeidsmigratie is problematisch, want dat verdienmodel leunt net zo goed op „geanonimiseerde bulkarbeid”, onderstreept de inspectie al jaren. Werkgevers vergroten hun winst met goedkoop buitenlands personeel, de kosten zijn voor de migranten zelf en de samenleving: druk op woningen, onderwijs en natuur, aldus de inspectie. Meer dan de helft van de mensen die op straat slapen, is arbeidsmigrant, inventariseerde NRC vrijdag.

Er is een heuse arbeidsmigratie-industrie, zegt hoogleraar Monique Kremer, tevens voorzitter van de Adviesraad Migratie. Pakweg de helft van de arbeidsmigranten is in dienst van uitzendbureaus. Ze zijn makkelijk te ontslaan en bedrijven die ze aan het werk zetten hoeven weinig verantwoordelijkheid voor ze te nemen. De adviesraad krijgt signalen dat de nieuwste generatie arbeidsmigranten minder zelfredzaam is. Dat maakt de kans op uitbuiting groter. „Ook in Polen is er genoeg werk. Nu worden kwetsbaardere mensen in Roemenië en Bulgarije geronseld.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×