Home » Wegwerparbeiders: zonder dak in Tilburg
Informatief

Wegwerparbeiders: zonder dak in Tilburg

Omroep Tilburg, 17 december 2023 – De 10.000 arbeidsmigranten in Tilburg zijn cruciaal voor onze economie, maar kunnen van de ene op de andere dag vervangen worden. Een deel van hen belandt op straat. In de serie ‘Wegwerparbeiders’ duikt onderzoeksjournalist Zoran Bogdanovic voor Omroep Tilburg in de wereld van dakloze arbeidsmigranten, louche uitzendbureaus en rechtenschendingen op de werkvloer.

De dakloosheidskwestie onder arbeidsmigranten zorgt voor problemen in de stad. De hulpvoorzieningen voor lokale daklozen staan onder druk en ook zorgt een deel van de dakloze arbeidsmigranten voor overlast: van diefstallen in de supermarkt tot gevechten in de binnenstad. Zo kende de LocHal de afgelopen winter een stijging in het aantal incidenten, omdat de bibliotheek in de winter daklozen overdag een warm onderkomen biedt.

Een helpende hand, Stichting Broodnodig
Op de stoep voor de tuinpoort vormt zich een lange rij mensen die hun hele hebben en houden meesjouwen: volle boodschappentassen, rugzakken en een enkele boodschappenkar aan kleren en persoonlijke bezittingen. In de tuin staan tafels met brood, fruit en groente en kant-en-klare maaltijden. Op een andere tafel liggen kleren, schoenen en wat speelgoed.

De rol van verkeersregelaar is weggelegd voor Czesław Zietek, een Poolse man van mid-dertig die met een brede glimlach één voor één mensen binnenlaat en een praatje maakt met de bezoekers. Hij geeft een oudere Roemeense man een knuffel “See you next time, bye bye!” en draait zich om. “Mensen komen naar Nederland met dromen van een beter leven. Heb je geluk, dan krijg je ook een fijne baan. Maar heb je pech, dan deel je een slaapzaal met zeven anderen. Of je belandt op straat.”

Jaren terug werkte Zietek bij een distributiecentrum via uitzendbureau E&A. Bij een bedrijfsongeluk liep hij een knieblessure op. Kort daarna liep zijn contract af en zou hij ook zelf dakloos worden, ware het niet dat hij hulp kreeg van een advocaat. Hij kreeg een poos doorbetaald en regelde in de tussentijd een nieuw onderkomen.

Sinds een paar jaar werkt hij als vrijwilliger bij Broodnodig. “We ondersteunen mensen niet alleen met spullen en voedsel. Ook helpen we mensen hun cv op te stellen zodat ze een nieuwe baan krijgen. Als iemand weer op zijn eigen benen kan staan, voelt dat ook voor ons als een overwinning. Er komen hier zoveel mensen met verdrietige verhalen. Niet iedereen is even redzaam als die op straat belandt in een vreemd land. Dakloos zijn betekent dat problemen met alcohol of drugs en diefstal aanlokkelijker worden voor mensen.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×