Home » ‘Jullie verdienen aan de arbeidsmigrant, maar voor de lasten draaien wij in Duitsland op’ 
Informatief

‘Jullie verdienen aan de arbeidsmigrant, maar voor de lasten draaien wij in Duitsland op’ 

FD, 3 juni 2024 – Duitse grensgemeenten hebben genoeg van de duizenden arbeidsmigranten die er wonen, maar in Nederland werken. ‘Voor de kinderopvang en de school moeten wij zorgen. Waar halen wij de leraren vandaan?’

  • Van de 1 miljoen arbeidsmigranten die in Nederland werken, wonen er zo’n 15.000 in Duitsland, meestal net over de grens.
  • Duitse gemeenten zijn daar niet blij mee: ze veroorzaken overlast en leveren geen inkomsten op .
  • Samen met buurgemeenten aan beide zijden van de grens zoeken zij naar oplossingen.

Op de stoep van de Industriestrasse in de Duitse grensplaats Emmerik heeft iemand groene kratten met lege flessen wodka, rum en whisky achtergelaten. Aan de overkant staan enkele oudere auto’s met Poolse en Roemeense kentekens geparkeerd tegen het hek van de containerhaven van het Rijnstadje. Om de hoek, op de Blücherstrasse, is een blik op het rijtje namen bij de voordeuren genoeg om het zeker te weten: hier wonen veel Oost-Europeanen.

Op straat zijn ze rond het middaguur niet. Dat is logisch, want de Oost-Europeanen zijn naar Emmerik getrokken voor werk. Maar de meesten werken niet in Emmerik, maar over de grens in Nederland. Zij worden in alle vroegte met busjes van een Nederlands uitzendbureau opgehaald, zijn soms anderhalf uur onderweg naar een distributiecentrum of een slachterij in Didam of helemaal in Scherpenzeel of Boxtel en keren pas in de loop van de avond terug.

‘Het komt overal voor’

In een rapport uit februari van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, waar 5000 arbeidsmigranten werken die aan de andere kant van de grens wonen, wordt Euregio genoemd als de bron van een schatting dat er in totaal 15.000 arbeidsmigranten zijn die in Duitsland wonen en in Nederland werken. 

Werkgevers worden verantwoordelijk voor eventuele overlast die arbeidsmigranten veroorzaken, als het aan de coalitiepartijen ligt. Foto: Renate Beense voor het FD
Lees hier verder (origineel bericht)
×