De Telegraaf, 11 februari 2024 – Migratie, woningmarkt, zorg, arbeidsmarkt en infrastructuur. In alles lijkt Nederland op slot te zitten en opereren we tegen de grenzen van wat we aankunnen. Dit terwijl de vergrijzing toeneemt en de beroepsbevolking krimpt. Hoe moet ons land in de toekomst geld verdienen?
Hij is niet de eerste die het zegt, maar president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gooide in het programma Buitenhof wel duidelijk de knuppel in het hoederhok. „We zijn slachtoffer van ons eigen model. De grenzen van dit model beginnen in zicht te komen. Denk aan het overvolle wegennet, het elektriciteitsnet, de fysieke ruimte, de stikstofruimte.” Zijn conclusie: snel naar een ander economisch model!
Arbeidsmigranten
Van Vuuren die als hoofd van het cluster sociale zekerheid van SEO Economisch Onderzoek en lid van de Staatscommissie demografische ontwikkeling, actief meedenkt over het toekomstig verdienvermogen en de oplossingen voor knelpunten, is helder. „De enige uitweg is toch technologie, want met extra arbeidskrachten gaan we de problemen niet oplossen.”
Wil Nederland de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden op peil houden, dan zijn er volgens de Adviesraad Migratie in 2040 drie miljoen arbeidsmigranten nodig. Buiten het beroep dat het zou doen op de ruimte en de woningmarkt, is daar simpelweg geen maatschappelijk draagvlak voor. Economen stellen daarom dat Nederland nu te veel leunt op sectoren die afhankelijk zijn van laag betaald werk en een groot beslag leggen op de ruimte, maar relatief weinig toevoegen aan economische groei.
Lees hier verder (origineel bericht)