Home » Twee arbeidsmigranten op 15 vierkante meter: ‘Slapen was een nachtmerrie’
Informatief

Twee arbeidsmigranten op 15 vierkante meter: ‘Slapen was een nachtmerrie’

Omroep Brabant, 11 februari 2024 – De 37-jarige Maciek* zit met een blik Tyskie-bier in de zon op een bankje aan het kanaal aan de Ringbaan-Noord in Tilburg. Achter hem zijn verblijfplaats: een groot gebouw van uitzendbureau E&A waar zo’n 150 arbeidsmigranten verblijven, vooral mensen uit Polen.

De arbeidsinspectie controleerde de afgelopen drie jaar 1304 uitzendbureaus en constateerde overtredingen van arbeidsrechten bij 67 procent van de bureaus. Vaak worden gastarbeiders in hun land van herkomst geronseld voor werk in Nederland. Ze krijgen daarbij een alles-in-één pakket: huisvesting, vervoer naar werk en een baan.

Hoewel dit in veel gevallen goed gaat, belanden arbeidsmigranten wel in een kwetsbare situatie. Is er even geen werk meer, of krijgen ze te maken met een ongeluk, dan lopen ze het risico om van de ene op de andere dag op straat te worden gezet. Of ze komen in slechte woonomstandigheden terecht.

30 graden in de zomer
“Wij slapen in een kamer van vijftien vierkante meter die je deelt met een ander”, vertelt Maciek. Bij de helft van de kamers kunnen volgens hem de ramen niet open. “Dit jaar werd het in de zomer tot wel 30 graden in de kamers. Slapen was een echte nachtmerrie. Ik zweette als een varken in bed. En de huismeesters hebben weleens mensen zonder geldige reden uit huis gezet.”

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×