Home » Harde botsing Leefbaar Rotterdam en dominee Pauluskerk over opvangplan EU-arbeidsmigranten
Informatief

Harde botsing Leefbaar Rotterdam en dominee Pauluskerk over opvangplan EU-arbeidsmigranten

Rijnmond, 18 april 2024 –

Dat Rotterdam iets moet doen aan de groeiende overlast van daklozen, daarover is iedereen het in de gemeenteraad het eens. Maar het plan van de wethouder om straks ook dakloze EU-buitenslapers op te vangen, roept bij de raadsleden veel vragen op. De dominee van de Pauluskerk botste hard met het Leefbaar-raadslid Simon Ceulemans.

“De dakloosheid zal door dit plan hooguit een beetje worden ingeperkt”, zegt Martijn van Leerdam. “Wilt u echt iets doen aan de groei van dakloosheid in deze stad? Dan moet er een onvoorwaardelijke nachtopvang komen zonder bureaucratische regels, nauwe toegangscriteria en met maximale verblijfsduur. Met uitstroommogelijkheden naar betaalbare huisvesting.”

Actieplan Buitenslapers

De dominee van de Pauluskerk – van oudsher een plek waar daklozen worden opgevangen – is in het hol van de leeuw. Want mede door de ellende die daklozen in de omgeving van zijn kerk aan de Mauritsweg veroorzaken, is het ‘Actieplan Buitenslapers’ van Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) er gekomen.

De wethouder neemt een reeks van maatregelen om de grootste overlastgevers van de straat halen en de gemeenteraad spreekt er deze week voor het eerst over. Van Leerdam komt de raadsleden vertellen wat hij ervan vindt. Nieuw is dat Rotterdam dakloze EU-arbeidsmigranten tijdelijk gaat opvangen; iets wat de gemeente tot nu toe altijd heeft geweigerd omdat juist deze groep geen recht zou hebben op opvang.

Er komen zestig extra opvangplekken in de nachtopvang aan de Volkelstraat in Rotterdam-Overschie. EU-buitenslapers mogen er maximaal acht weken verblijven. In die periode kunnen ze afkicken van hun drank- en drugsverslaving. De gemeente probeert ze ook aan werk te helpen. Het gaat om een proef van een jaar, die op 1 juni start. In die twaalf maanden kunnen zo’n driehonderd mensen tijdelijke hulp krijgen, verwacht Buijt.

Lees hier verder (origineel bericht)

×