Home » Uitbuiting, onderbetaling en dakloosheid: arbeidsmigrant met werkgever in ander EU-land loopt nóg meer risico
Informatief

Uitbuiting, onderbetaling en dakloosheid: arbeidsmigrant met werkgever in ander EU-land loopt nóg meer risico

NRC, 13 maart 2024 – Gedetacheerde arbeidsmigranten, die in Nederland werken in dienst van een bedrijf in een ander Europees land, moeten beter worden beschermd, stelt de Adviesraad Migratie. De raad wil deze extra kwetsbare migranten weren uit sectoren waar de meeste misstanden voorkomen.

Ze lopen nóg meer risico op uitbuiting, onderbetaling en dakloosheid dan andere arbeidsmigranten: de mensen die in Nederland werken, maar in dienst zijn bij een bedrijf in een ander Europees land. Arbeidsmigranten zijn al kwetsbaar, maar deze specifieke groep heeft extra bescherming nodig.

Laagbetaalde banen

Het aantal gedetacheerde arbeidsmigranten in Nederland neemt toe. In 2022 meldden werkgevers bijna 90.000 arbeidsmigranten die via detachering, zowel van binnen als buiten de EU, bij hen werken. Dat is zo’n 20 procent meer dan een jaar eerder. In de praktijk gaat het om grotere aantallen. Zo’n 40 procent van de gedetacheerde arbeidsmigranten wordt volgens onderzoeksbureau Panteia niet gemeld

De meeste gedetacheerde arbeidsmigranten werken in de bouw en industrie. Detachering door bedrijven elders in de Europese Unie mag voor elke baan, maar de Adviesraad vermoedt dat arbeidsmigranten zo vooral voor laagbetaald werk naar Nederland worden gehaald. Doorgaans gebeurt dat via bedrijven in Duitsland of Polen.

Goedkope arbeid

Nederland is samen met Duitsland, België en Oostenrijk in Europa de grootste inhuurder van gedetacheerde arbeidsmigranten, aldus de Europese Arbeidsinspectie. Dat is volgens Kremer een teken van een groeiende lageloneneconomie, waarin bedrijven met elkaar concurreren om zo goedkoop mogelijke arbeid. Detacheringsconstructies helpen daarbij. Werkgevers dragen premies af in het land dat de arbeidsmigrant heeft uitgezonden; daar zijn ze doorgaans een stuk lager dan in Nederland. „Dat bedrijven op deze manier met elkaar concurreren laat zien dat Nederland geen gezonde economie heeft”, zegt Kremer.

Lees hier verder (origineel bericht)
×