Home » ‘Illegalen kunnen werken met bsn door ontbreken check op verblijfsstatus’
Informatief

‘Illegalen kunnen werken met bsn door ontbreken check op verblijfsstatus’

NOS, 12 september 2024 – Het systeem van het bevolkingsregister is gevoelig voor fraude en daar maken duizenden illegale arbeidsmigranten gebruik van. Zo zijn er tussenpersonen die via een “administratieve sluiproute” arbeidsmigranten illegaal in Nederland aan het werk krijgen. Naar die tussenpersonen lopen op dit moment vier onderzoeken, bevestigen fraudebestrijders bij gemeenten, de Arbeidsinspectie, de politie en het Openbaar Ministerie aan NRC.

Migranten die niet uit de Europese Unie komen, kunnen via het bevolkingsregister een Nederlands burgerservicenummer krijgen (bsn). Een deel van hen heeft geen werkvergunning, maar gebruikt het bsn om aan het werk te gaan.

Het registratiesysteem werkt als volgt: bij een gemeenteloket kunnen migranten zich inschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). De RNI is ooit in het leven geroepen voor mensen die minder dan vier maanden blijven, zoals seizoensarbeiders. Ook niet-Europese migranten kunnen terecht bij zo’n loket. Een adres hoeven ze daar niet te geven. Verder is er geen controle of ze wel in Nederland mogen verblijven.

Na het vaststellen van hun identiteit krijgen ze een bsn. Dat hebben ze nodig om een Nederlandse bankrekening te openen of om een bedrijf te registeren bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens gaan ze aan het werk.

Mensensmokkel

Volgens NRC gaat het in de vier onderzoeken om migranten uit Brazilië, Oezbekistan, Georgië, Moldavië en Albanië. Zij werkten illegaal in de bouw, land- en tuinbouw, vleesverwerkingsindustrie en hotel- en schoonmaakbranche. De krant vroeg cijfers op bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hieruit blijkt dat 124.000 niet-Europese migranten een bsn kregen. Het is alleen niet duidelijk hoeveel van hen geen verblijfsrecht hebben.

Er zijn inmiddels verschillende mensen aangehouden die misbruik maken van het systeem. Zo loopt er onder andere een onderzoek naar een Haags uitzendbureau dat Georgiërs aan het werk hielp. Zij hadden allemaal een bsn, maar valse Griekse identiteitspapieren. Ook werd er deze zomer een Braziliaanse opgepakt die burgerservicenummers regelde voor andere Brazilianen, zodat zij illegaal werk konden doen. Zowel het uitzendbureau als de vrouw wordt verdacht van mensensmokkel.

Expats

Nieuwsuur dook eerder dit jaar in de problemen rond arbeidsmigratie, een terugkerend thema in de politiek. Zo liggen er al jaren plannen om het inschrijven bij gemeenten te verbeteren, maar die worden nog altijd niet uitgevoerd.

Lees hier het originele bericht
×