Home » Er wonen twee keer zoveel arbeidsmigranten in steden als statistieken vertellen: ’Op deze manier kunnen we niet doorgaan’
Informatief

Er wonen twee keer zoveel arbeidsmigranten in steden als statistieken vertellen: ’Op deze manier kunnen we niet doorgaan’

Telegraaf, 28 juni 2024 – Gemeenten merken dat er twee keer zoveel EU-arbeidsmigranten wonen als de officiële statistieken vertellen. Rotterdam gaat uit van ruim 80.000 Oost- en Midden-Europese-bewoners in plaats van 41.000. Onderzoekers in de provincies Noord-Brabant en Overijssel zien hetzelfde: de helft van de migranten die daar wel wonen en werken, schreef zich nooit in bij een gemeente en is onzichtbaar.

,,De registratie van arbeidsmigranten in Nederland is niet op orde,” stelt de gemeente Eindhoven in een actieplan. Uitbuiting door werkgevers en verhuurders ligt op de loer en wijken raken in verval door grote aantallen migranten.

Duizenden ontslagen arbeidsmigranten dakloos op straat en in bos: ’Ze gaan dood aan vermijdbare ziektes’

Aantallen

Met hoeveel zijn ze? Dat weet niemand precies, vertelt Ewelina Michalak. De van oorsprong Poolse helpt EU-arbeidsmigranten namens de gemeente op weg in Nederland. ,,Officieel gaat het in deze buurt om een kwart van de bewoners, maar het zijn er veel meer. Een grote groep schrijft zich nooit in en blijft onder de radar.”

lees ook: uitzendbureaus-houden-bewust-de-registratiegegevens-arbeidsmigranten-voor-zichzelf

Lees hier verder (origineel bericht)

Beluister hier de podcast
×