In juni 2023 zijn er verschillende Woo (Wet open overheid) documenten geplaatst op Wat nu? Horst aan de Maas met betrekking tot de verstrekte en weer ingetrokken vergunning voor de huisvesting van 52 arbeidsmigranten op Zeesweg ong. Sevenum. Hieronder een bundeling van deze berichten.
- De Palmen papers!
Morgen in de Limburger!
Komende week de stukken op deze pagina!
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230622_94559357 - De tijdlijn!
Hierbij een compleet overzicht van de stukken! Op 23 juli 2021 hoort de buurt van de plannen. Wat er ervoor en erna gebeurd is vertellen de stukken.
De komende dagen komen een aantal treffende uitspraken in beeld! - Feitenrelaas, zwarte Piet en keuze 1!
Maart 2021: Greenport schrijft een feitenrelaas over de case! Het moet door, desnoods via de kruimelgevallenregeling.
Wethouder Tegels stuurt het stuk naar de fractievoorzitters van de coalitie en zijn partijgenoten (de raad wordt buitenspel gezet).
Ze kunnen kiezen: mogelijkheid 1 of mogelijkheid 1!
De druk wordt opgevoerd om het nog voor elkaar te krijgen! - Onder druk van Greenport!
Dat de Gemeente Horst aan de Maas niet blij was met de bezwaren van de buurt was snel duidelijk. In paniek schrijven ze mails!
Greenport zegt zelf dat ze als bedrijf alleen op verzoek van de initiatiefnemer gehandeld heeft. Bijzonder is het dan om te lezen dat er een bestuurlijk overleg tussen gemeentebestuur en de directie van Greenport moet komen op het moment dat het fout gaat!
Uit een eerdere mailwisseling blijkt ook al dat de ambtenaar van de gemeente Greenport, erg goed op de hoogte houdt van het proces. Waarom? Ze hadden er toch niks mee te maken!? - De hete aardappel !
Op 9 september 2021 wisten ze het al. De hete aardappel kan beter genomen worden. Dit naar aanleiding van het burgerpodium op 7 september 2021.
Een paar dagen later, op 13 september, komt de buurt bij elkaar in Het Gasthoes.
Daar vertellen wethouders Bouten en Tegels dat het allemaal klopt. Juridisch en volgens het bestemmingplan.
Een juriste heeft het er moeilijker mee om het verhaal te vertellen. Ze vertrekt een paar weken later bij de gemeente.
De tijdelijke kracht, die het dossier een tijdje later overneemt, vertrekt na een aantal weken ook de gemeente en laat het dossier aan een ander…. - 52 of 100?
De nood voor huisvesting voor werknemers op Greenport is hoog, er is veel gebouwd en werknemers moeten van heinde en verre komen om te werken in de hallen. Ook groentewasensnijderijbedrijf Hessing heeft mensen (en huisvesting) nodig. Uit betrouwbare bron is vernomen dat een wethouder toegezegd heeft wel even huisvesting te regelen.
De Gemeente Horst aan de Maas maakt een sneakie move en is van plan een exploitatievergunning voor de huisvesting af te geven voor huisvesting van 100 werknemers, terwijl de aanvraag van de bouw voor 52 mensen is! Blijkbaar kan alles in Horst aan de Maas! - Gebakken peren taart!
Oktober 2021: Op verzoek van de buurt komt burgemeester Palmen naar de Zeesweg. 30 buurtbewoners lopen met hem een ronde door het rampgebied. Waar Greenport Klaver 7 wil hebben. Waar het asfalt op Klaver 5 is gelegd, Hessing aan het bouwen is en het terrein voor Geodis bouwrijp gemaakt wordt.
Na de wandeling gebakken taart! De buurtbewoners vertellen over hoe het was, laten foto’s zien van de uitgestrekte heidevelden en akkers. Van boerderijen van weleer.
Vragen over hoe het kan dat een vergunning is afgegeven, ondanks garanties dat er nooit gebouwd mag worden. Over de toekomst van het gebied en de zorgen uit de buurt.
Uit de stukken blijkt nu dat de burgemeester aan de wethouders had verteld dat hij alleen kwam om te luisteren en niet om te mengen. Dat vonden de wethouders natuurlijk prima.
Toch had hij een boodschap voor de bezorgde buurtbewoners.
Tot twee keer toe zegt de burgervader dat de buurt moet stoppen met vragen stellen.
Hoezo? We willen als buurt gewoon duidelijke antwoorden.
Nu is duidelijk waarom die antwoorden niet kwamen!!
https://www.1limburg.nl/…/burgemeester-horst-in-gesprek… - De koninklijke weg!
WhatsApp tussen wethouders en ambtenaren: een handig hulpmiddel om snel wat te bespreken.
Ze gaan de koninklijke weg bewandelen. In dit geval betekent het: dure advocaten inhuren om de vergunning, via de initiatiefnemer weliswaar, in te trekken!
Waar ze 5 maanden om de hete brij hebben heen gedraaid om de plannen van Greenport toch te forceren, wordt in welgeteld 16 minuten gefixt! 5 dagen voor de hoorzitting…..
Tienduizenden euro’s aan kosten voor juristen, schadeloosstellingen en vergoedingen en maanden van leugens en verdraaiingen verder. - Gouverneur Roemer!
Het blijft gokken. Waarom de gemeente de belangen van Greenport verkoos boven die van een grote groep burgers. Ook de commissie die het namens Roemer onderzocht was geschokt van de hoeveelheid bewijs hiervoor.
Wetten werden aan de laars gelapt. Burgers en raad belogen.
Natuurlijk ging het uiteindelijk om geld! Greenport wil een gedeelte van het bedrijf. Maar ook andere redenen waren er voor de gemeente om Greenport als een mak schoothondje te volgen.
Bijvoorbeeld de belofte aan Hessing om te zorgen voor huisvesting. Ook natuurlijk de stankcirkel waar de laaddocks van Geodis in komen (op papier, want in werkelijkheid komt Geodis er niet ). En zo nog een aantal andere redenen. Maar dan zo liegen en draaien?
De wethouders, maar ook de hoeder van integriteit zelf deed zijn naam geen eer aan. Maar daar hadden ze in het Brabantse Hilvarenbeek al ervaring mee.
De wethouders bijvoorbeeld, over dat ze er allemaal niks van wisten! Uit de stukken te vinden op ruimtelijke plannen, blijkt dat gemeente wel degelijk op de hoogte was van plannen buiten de wallen. Of over dat het ‘juridisch allemaal klopte’, ook dat wisten ze dat niet waar was.
Maar goed dat er toch wat zaken op mail of via whatsapp zijn vastgelegd. Want gespreksverslagen of notulen kennen ze bij Greenport en de gemeente schijnbaar niet.
De gouverneur vond het allemaal niet niet integer , maar zag wel dat het niet klopte: gemeente verkiest Greenport boven haar burgers.
Ondertussen gaan we door als buurt, om de gemaakte afspraken af te dwingen! Een echte robuuste groenbuffer en alleen kleine kavels voor lokale bedrijven. Plek genoeg achter de beek. Alle fracties zijn al een keer komen kijken. En wat ons betreft komen ze nog een keer. Samen met de burgemeester en wethouders.
Nu rest de vraag: wat gaat de Horster politiek doen?
Gaan ze het weer proberen in de doofpot te stoppen? Of gaan ze echt het college aanpakken?
Komt er een raadsenquête naar het functioneren van het college?
Of houdt de coalitie de rijen gesloten om de coalitie in stand te houden net als in Den Haag? En gaan deze praktijken gewoon door?
De conclusie van Roemer is duidelijk.
Maar wil Horst een gemeente zijn die meer opkomt voor Greenport dan voor haar burgers?
Wordt vervolgd! - Een aantal reacties nav de Palmen papers
Oud Horster bestuurder: Wat een verhaal in de Limburger. Dit kan toch niet!!!!
Buurtbewoners: wat een leugenaars
Raadslid: nu moet er echt verandering komen!
Mede actievoerder: Trouwens goede uitspraken van de gouverneur !
Oud Horster bestuurder: Opstappen allemaal!
Dorpsgenoot: Goedemorgen, Mij viel de mond open bij het lezen van het krantenartikel.
Uit Meijel: dit speelt bij ons ook.
Met dank aan de journalisten die de tijd namen om alle stukken grondig door te nemen. En de fotograaf!
Dronefoto: Jan van de Riet