Home » Arbeidsmigranten nog steeds opgehokt: 4 vierkante meter voor 800 euro per week
Informatief

Arbeidsmigranten nog steeds opgehokt: 4 vierkante meter voor 800 euro per week

RTL Nieuws, 17 februari 2024 –

Met zijn tweeën op vier vierkante meter voor 800 euro per week. Slapen in ploegendiensten. Een huis vol schimmel in een achterstandswijk. Veel te veel arbeidsmigranten leven nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden. Al jarenlang wordt beterschap beloofd. Maar fatsoenlijke huisvesting voor iedereen blijkt praktisch onhaalbaar.

Meer huisvesting van ‘voldoende kwaliteit’ voor arbeidsmigranten. Ruim drie jaar geleden was dat één van 50 aanbevelingen van de commissie Roemer om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. “Ik heb woonruimte gezien waarin ik mijn hond nog niet eens zou laten slapen”, vertelde Emile Roemer destijds bij de presentatie van het rapport van de naar hem vernoemde commissie.

Grootste deel voldoet niet

15 vierkante meter leefoppervlakte per persoon, waaronder een eigen slaapkamer van 5,5 vierkante meter. Dat moest de norm worden. Maar ruim drie jaar later is die norm nog niet wettelijk verankerd en de overgrote meerderheid van de huisvesting voldoet er niet aan, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 

Dit wordt erkend door uitzendkoepels ABU en NBBU. Die lieten KBA Nijmegen onderzoek doen onder 300 uitzendorganisaties die lid zijn van de brancheverenigingen. 130 van hen vulden de enquête in.

Geen snelle oplossing

Een snelle oplossing is niet in zicht. De ondervraagde uitzenders die lid zijn van ABU en NBBU bevestigen dit. Wie huisvestingslocaties wil bouwen of verbouwen heeft een vergunning nodig van de gemeente en die wordt lang niet altijd verleend. Het doorlopen van de vergunningsprocedure duurt gemiddeld 90 weken. Dat is bijna twee jaar. 

En zo blijven arbeidsmigranten nog wel even als tweederangsburgers opgehokt in verkamerde stadswoningen. “Zolang er aan dit soort praktijken geld verdiend kan worden, zal het blijven voorkomen”, weet handhaver Hoogendoorn. “Dit is een verdienmodel voor allerlei partijen, van werkgever tot huisbaas: iedereen verdient hier aan. We doen wat we kunnen maar zullen er werk aan blijven hebben.”

Lees hier verder (origineel bericht)

×