Home » Wat moet Nederland met de bedrijven waarvan het vooral de lasten heeft en niet de lusten?
Informatief

Wat moet Nederland met de bedrijven waarvan het vooral de lasten heeft en niet de lusten?

Volkskrant commentaar, 14 februari 2024 – Bruut saneren van belastende sectoren als glastuinbouw en vleesverwerkende industrie is riskant. Beter is het de randvoorwaarden aan te passen.

DNB-president Klaas Knot formuleerde het onlangs het scherpst. Sommige sectoren kosten Nederland veel meer dan ze opleveren, zei hij, en daar moeten we eigenlijk van af. Hij noemde ze ook bij naam: de glastuinbouw, de vleesverwerkende industrie en de distributiecentra.

De grootste pijn zit bij de grote inzet van arbeidsmigranten. Door hun lage salarissen, die ze grotendeels in het land van herkomst besteden, leveren ze de Nederlandse economie en schatkist relatief weinig op. Ze leggen tegelijkertijd een groot beslag op de schaarse huisvesting en andere schaarse voorzieningen.

Het is beter om de randvoorwaarden zo aan te passen dat innovatieve ondernemingen die zo duurzaam mogelijk willen werken, blijven en bloeien, en dat conservatievere ondernemingen krimpen of afvallen. Verhoging van het minimumloon heeft voor al deze sectoren een gunstig effect. Het dwingt ondernemingen om hun productieproces waar mogelijk te automatiseren en te robotiseren, en zal bedrijven ontmoedigen die alleen maar kunnen bestaan dankzij goedkope arbeidskracht. 

Lees hier verder (origineel bericht)
×