Home » Aantal zzp’ers groeit: ‘Er is wat raars aan hand’
Achtergrondinformatie

Aantal zzp’ers groeit: ‘Er is wat raars aan hand’

Limburger, 24 juni 2024 – Nederland moet in actie komen om het grote aantal zzp’ers en flexwerkers terug te dringen. Dat stelt de Europese Commissie, die zelfs waarschuwt voor serieuze economische gevolgen als de overheid niet ingrijpt. Wat zijn die gevolgen en waarom blijft het aantal zzp’ers maar stijgen? „Er is bij ons wel wat raars aan de hand.”

1. Heeft Nederland inderdaad exceptioneel veel flexwerkers?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit hard. Zo verdubbelde het aantal zzp’ers in tien jaar tijd. Inmiddels zijn vier op de tien werkenden in ons land zelfstandige of ze hebben een flexibele arbeidsrelatie (tijdelijk contract, uitzendkracht, oproepkracht). In totaal zijn dat vier miljoen werkenden. Vergeleken met andere Europese landen is dat uitzonderlijk, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp (Universiteit van Amsterdam). „Landen als Duitsland en Denemarken hebben hooguit 5 procent zzp’ers, dus er is bij ons wel wat raars aan de hand.”

Een belangrijke reden is volgens Verhulp dat zzp’en veel fiscale voordelen oplevert. „Maar ook de relatief hoge ontslagbescherming in ons land speelt een rol. Dat is voor veel werkgevers een reden om iemand liever niet lang vast te leggen.”

[ .. ]

3. Voor welk probleem waarschuwen ze in Brussel?

Een zekere mate van flexibiliteit op de arbeidsmarkt is prima. Dat kan het aanpassingsvermogen van een economie ten goede komen. Maar volgens de rapportschrijvers is de verhouding vast-flex hier doorgeschoten en kan dat negatieve gevolgen hebben voor onze productiviteit en economische groei. Werkgevers zijn namelijk meer bereid te investeren in scholing en ontwikkeling van werknemers als zij vast in dienst zijn. Ook krijgen flexwerkers niet altijd dezelfde kansen als hun collega’s in vaste dienst, waardoor ongelijkheid kan ontstaan. Verder kan het minder innovatie opleveren aan de kant van bedrijven: een flexwerker die iets interessants heeft bedacht, is minder snel geneigd dit bij een werkgever neer te leggen dan iemand die vast in dienst is.

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags
×