Home » Reactie op slecht “onderzoek Arbeidsmigranten Provincie Limburg” van Decisio
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas

Reactie op slecht “onderzoek Arbeidsmigranten Provincie Limburg” van Decisio

Geachte Emile Roemer, Marc van Caldenberg, Aleida Berghorst, Provinciale Staten en andere geïnteresseerden,

Gedeputeerde Staten Limburg werkt aan een integrale aanpak arbeidsmigratie, nadere informatie hierover komt in Q4, tot zover oké. Als basis van deze aanpak is er een onderzoek uitgevoerd door Decisio, en hier gaat het fout. Decisio is onderdeel van het systeem, een verlengstuk van de arbeidsmigranten-industrie.

In de mededeling portefeuillehouder wordt geschetst dat het onderzoek inzicht verschaft in de maatschappelijke vraagstukken ten behoeve van beleidsontwikkeling voor de komende jaren. Ze hebben wel een rapport geschreven maar als je dit (helemaal!) leest dan ga je merken dat het niet klopt (zie bijlage helemaal onderaan). Het aantal reacties op enquêtes is bijvoorbeeld nihil, minder dan 0.35%. Veel is onduidelijk en ze twijfelen zelf al of het wel klopt. Aannames, globale inschattingen, vertekend beeld, niet in verdiept en niet te duiden…

Een dik lang rapport schrijven en dan is het ineens waarheid? Daar kun je toch geen beleid op maken?

De Stuurgroep Internationale Werknemers waar Decisio veelal gebruik van heeft gemaakt/mee heeft afgestemd is een lobbyclub van/met LWV, LLTB en MKB-Limburg. De burger is niks gevraagd over deze “maatschappelijke vraagstukken”. Lobbyist Frans Stienen is benoemd tot kennisambassadeur om het belang van arbeidsmigranten en voldoende huisvesting te benadrukken. De visie van de stuurgroep is vooral gericht op het aantrekken van nog meer arbeidsmigranten en het realiseren van huisvesting. Frans Stienen geeft vooral de burger de schuld waarom dat het mis gaat (wordt verderop duidelijk).

Dat Decisio vooral adviseert om zichzelf en de arbeidsmigranten-industrie in stand te houden is duidelijk herkenbaar. Maar belangrijker is eigenlijk wel wat ze niet in het rapport hebben gezet, daarmee wordt het doel van het onderzoek mogelijk niet behaald. Om dit bericht niet te groot te maken hieronder enkele oneliners om een compleet verhaal proberen neer te zetten om e.e.a. te onderbouwen. Het is aan eenieder om er een eigen oordeel over te vellen. Het is belangrijk dat de burger ook gevraagd wordt want die is ook “stakeholder”. Feedback op deze reactie is uiteraard ook welkom.

Dan zijn er nog andere facetten die belangrijk zijn voor nieuw beleid, Decisio en de Stuurgroep zullen dit niet heel erg snel aangeven dus hieronder een opsomming:

  • Shortstay is niet duurzaam en bestaat over 10 jaar niet meer, zie linkjes hieronder. Permanente tijdelijkheid, het grootste mysterie dat jullie wijs wordt gemaakt, trap er niet meer in het is barbaars. Wonen pal onder een windmolen, op een industrieterrein, in een container, in de schuur. En hoelang zijn de mensen daadwerkelijk hier? Lees de nieuwsberichten, de meeste zijn al jaren hier en blijvend afhankelijk van het systeem. Een groot mistgordijn wordt opgetrokken om het anders voor te spiegelen dan dat het in werkelijkheid is. Een wethouder zei eens “het zijn maar shortstayers”. Veel zijn de term (het frame) “goede huisvesting” over gaan nemen, die mening is het overwegen waard want is dat ook echt zo? Nu inzetten op iets wat binnenkort niet meer bestaat is ook niet slim by-the-way.
    https://www.vastgoedmarkt.nl/193942/de-mythes-over-short-stay-en-de-risicos-die-je-ermee-loopt
    https://dossierarbeidsmigranten.nl/wij-superieuren-wonen-in-huizen-zij-wonen-in-de-schuur/
  • Hoe meer arbeidsmigranten, hoe meer problemen Je kunt dit visualiseren door er een grafiekje in tijd van te maken. Hoe hard je ook je best doet om die problemen op te lossen, dat gaat niet meer lukken. Taallessen, daklozen noodopvang regelen, een app introduceren noem maar op, wordt niks, probleem is te groot, druppel op een gloeiende plaat. Het enige dat helpt is de stijgende lijn aantal arbeidsmigranten ombuigen naar beneden. Hoe verder naar beneden hoe minder problemen. Dit hebben we geleerd van het verleden.
  • De problemen worden groter en groter, de burgemeester van Venlo is duidelijk. Ondanks het nieuwe 9 SPORENBELEID nemen de problemen door dakloosheid in Venlo nog steeds toe en het stadsbestuur van Venlo zoekt koortsachtig naar oplossingen. Het probleem wordt eerder groter dan kleiner en het kost de maatschappij miljoenen. Zie het filmpje (vooral dat wat de burgemeester zegt) via de link hieronder. Bij deze nog even chapeau dat de burgemeester het probleem gewoon benoemd, dat toont moed.
    https://dossierarbeidsmigranten.nl/burgemeester-venlo-is-duidelijk-de-problemen-worden-groter-en-groter/

Zo, dat was ongeveer een jaar met niet de minste noodklokken. Nogmaals, allemaal niet de schuld van te weinig huisvesting en al zeker niet de schuld van de burger! Ook hoort dit allemaal in nieuw beleid te komen, anders is de goede wil niet serieus te nemen.

Ook ongeveer een jaar geleden stierf Laurinas Kapkan onder de wielen van een Maishakselaar. Hij is een slachtoffer van het systeem, en hij is niet de enige.

Veel succes met het uitzetten van het nieuwe beleid. En nogmaals: het is aan eenieder om er een eigen oordeel over te vellen. Het is belangrijk dat de burger ook gevraagd wordt want die is ook “stakeholder”. Feedback op deze reactie is uiteraard ook welkom.

Met vriendelijke groet

Bijlagen:
Mededeling portefeuillehouder inclusief rapport Decisio: https://limburg.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/3a132ea2-f955-43a0-931c-efbd064f5713
Motie 3014 Berghorst Grip op arbeidsmigratie: https://limburg.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/8e70f57e-a709-4f7e-9e58-6595e6c25a33
Raadsinformatiebrief Venlo 2024 135: https://gemeenteraad.venlo.nl/Documenten/Raadsinformatiebrieven/135-2024-RIB-Aanpak-problematiek-met-betrekking-tot-dakloze-ex-internationale-werknemers
Visie Stuurgroep Internationale Werknemers Limburg: https://www.limburg.nl/publish/pages/6099/bijlage_1_visie_internationale_werknemers.pdf
Aanleiding voor het oprichten van de Stuurgroep is de Brandbrief van Ondernemend Limburg: https://gemeenteraad.weert.nl/documenten/Overige-ingekomen-stukken/Brandbrief-Ondernemend-Limburg-over-huisvesting-arbeidsmigranten.pdf

View on Facebook

×