Home » Wij superieuren wonen in huizen, zij wonen in de schuur
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas

Wij superieuren wonen in huizen, zij wonen in de schuur

De bedrijven hebben samen met de vastgoedsector “Shortstay” bedacht om onderdanen makkelijker en legaal te mogen ophokken. Ze noemen het “goede huisvesting” maar klopt dat wel? Wij wonen in huizen, arbeidsmigranten mogen in de schuur en op kampen verblijven onder de noemer “tijdelijk”. Maar dat “tijdelijk” wordt niet gecontroleerd bijvoorbeeld omdat ze zogenaamd niet goed weten hoe lang iemand waar is. Het werk is vaak structureel, mogelijk “woont” de helft nu bijna continu op een logiesfunctie. En dat mag niet, er kraait gelukkig ook geen haan naar en dat komt ze goed uit. Bestuurders en politici werken eraan mee, hangen mooie verhalen op, doen “marketing” om te werken aan beeldvorming en werken daarmee mee aan het in stand houden van “de arbeidsmigranten industrie”.

Om enig draagvlak van omwonenden te kunnen vergaren wordt het leven van arbeidsmigranten ontworpen, geregeld, gecontroleerd en beheerd. Mensen worden naar Nederland gehaald, mogen hier werken en wonen en de vrijheid wordt afgepakt. Alsof “wij Nederlanders” superieur zijn. Dit is een complete mismatch en voor dergelijke bedrijven is er dus misschien geen plaats meer in Nederland. Hoe rot het ook klinkt. In de plannen is meestal een paragraaf “beheer” opgenomen, daar zie je dit terug. Als je anders kijkt dan zie je het. Hiernaartoe gehaald, als het even niet zo lekker gaat of er is geen werk meer voor ze geen bed meer, dakloos, proberen te overleven en als de politie komt worden ze weggejaagd. Ze mogen er niet zijn, belangen die haaks op elkaar staan, maatschappelijk kan dit gewoon niet meer. We hebben het recht op leven in vrijheid, bijvoorbeeld om vrij te kiezen waar ze wonen en werken.

Het systeem deugd niet. Shortstay is niet door vrijheid ontstaan maar door marktwerking. Shortstay is geen vrijheid. Ze kaatsen die mensen heen waar ze willen, mensen hebben geen vrije wil.

Het antwoord van ChatGPT op de vraag wie heeft shortstay bedacht:

Het concept van shortstay voor arbeidsmigranten is niet direct toe te schrijven aan een specifieke persoon. Het is eerder een geleidelijke ontwikkeling als reactie op de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt en de groeiende mobiliteit van werknemers. Bedrijven in de vastgoed- en huursector hebben dit type accommodatie geïntroduceerd om in te spelen op de vraag naar flexibele en tijdelijke huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten. Het is dus meer een evolutie in de vastgoed- en huurindustrie dan een specifiek idee van één persoon.

Beleidsmakers hebben de visie “overgenomen” dat Shortstay “goede huisvesting” is.

Een wijs wethouder zei eens…: “Het zijn maar short-stayers…”.

Wij wonen in huizen, zij wonen in de schuur…

View on Facebook

×