Home » Burgemeester Venlo is duidelijk, de problemen worden groter en groter
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas

Burgemeester Venlo is duidelijk, de problemen worden groter en groter

Ondanks het nieuwe 9 SPORENBELEID nemen de problemen door dakloosheid in Venlo nog steeds toe en het stadsbestuur van Venlo zoekt koortsachtig naar oplossingen. Het probleem wordt eerder groter dan kleiner en het kost de maatschappij miljoenen.

Handhaving haalt het probleem niet weg. Soms komen overlastgevers in aanmerking voor uitzetting maar daar loopt het door capaciteitsgebrek bij de politie, OM en rechtbank meestal spaak. Zolang er geen SPOOR 10 wordt toegevoegd (het aantal benodigde arbeidsmigranten verminderen) blijft het dweilen met de kraan open.

In Venlo wonen er 6500 arbeidsmigranten en werken er 14000. Huisvesters kopen woningen in Duitsland omdat ze daar goedkoper zijn. Het afgelopen jaar is er een flinke stijging te zien in de overlast van zwervers waarbij de meeste zwervers arbeidsmigrant zijn.

Meldingen van overlast gevende zwervers is de laatste tijd verdubbeld, het grootste gedeelte daarvan is arbeidsmigrant. Volgens de burgemeester Limburg heeft een probleem qua capaciteit bij het Openbaar Ministerie en de Rechtbank. De rechtspraak keten zit verstopt. Informatie delen tussen gemeenten en ketenpartners is lastig. Instanties als de AVIM en IND kunnen door personeelstekorten niet structureel aansluiten bij overleg. De politie is dagelijks aanzienlijk veel capaciteit kwijt aan deze overlast meldingen, de burgemeester benoemd dat gewoon “veel te veel” is.

Er komen steeds meer EU burgers al kwetsbaar (bijvoorbeeld al verslaafd, dakloos en soms ook misdrijven hebben begaan) naar Nederland omdat ze gehoord hebben dat het hier “goed toeven” is. Een baan zullen ze dan vaak hier niet vinden of kunnen behouden. Omdat ze soms al het risico lopen te worden opgepakt in hun land van herkomst en dus liever niet teruggaan en denken hier beter af te zijn.

Burgemeester Scholten noemt het schandelijk dat de hele tweede kamer het rapport van Roemer wil maar dat de ministeries dit niet uitvoeren en er over zitten te bakkeleien. Er moeten gewoon dingen veranderen in Den Haag qua wetgeving, de gemeente wil wel maar kan niet vanwege de weerbarstige wetgeving.

Complimenten voor burgemeester Scholten van de gemeente Venlo voor het oprecht, duidelijk en eerlijke optreden in dit rondetafelgesprek.

Deze video is een compilatie, documenten en het volledige rondetafelgesprek via deze link.

View on Facebook

×