Home » Woekerwinsten voor de uitzendbranche, kosten voor mens en maatschappij
Informatief

Woekerwinsten voor de uitzendbranche, kosten voor mens en maatschappij

FNV, 18 december 2023 – Het ‘rondpompen’ van mensen tussen flexwerk en WW levert de uitzendbranche miljarden op, de top 10 uitzendbedrijven hadden een gezamenlijk omzet van ruim 12 miljard euro in 2022 en maakte de eigenaren miljardair of multimiljonair. De andere kant van de medaille ziet er een stuk slechter uit: “Je kunt gerust stellen dat de uitzendbranche rijk wordt over de rug van werknemers en maatschappij(3). Er blijft enorm veel geld aan de strijkstok hangen terwijl de kosten voor het sociale vangnet volledig bij de maatschappij worden neergelegd. Waar een normale werkgever aan allerlei eisen moet voldoen kan de uitzendbranche mensen gewoon eindeloos als wegwerpartikel gebruiken”, stelt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV.

8 op de 10 zit vast in uitzend-moeras

Hoewel 80% van de 400.000 uitzendkrachten in Nederland de voorkeur geeft aan vast werk zit evenzoveel mensen juist vast in de meest onzekere fase van het uitzendwerk waarbij ze op elk moment kunnen worden ontslagen. Dat leidt tot grote onzekerheid vertelt Ellen die al 25 jaar uitzendkracht is: “Van mijn 18de tot mijn 43ste zat ik vast in een draaideur tussen uitzendwerk en WW, notabene bij hétzelfde bedrijf. Dat leidde tot heel veel stress, van uitzend naar WW van uitzend naar WW. Het UWV stond erbij en keek ernaar.”

Kitty Jong: “Als we in Nederland mensen bestaanszekerheid willen bieden en willen besparen op de WW, de WIA en de zorg, dan moeten we mensen aan vast werk helpen dat bij ze past. Dat moet het uitgangspunt zijn. Maar het verdienmodel van de flexbranche is juist om werkzoekenden steeds aan kortlopend uitzendwerk te helpen. Mensen aan ander werk helpen is te belangrijk om het alleen aan de uitzendsector over te laten.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×