Home » Van tulpenkas tot wasserij: hoe Oekraïense arbeidsmigranten via uitzendbureaus ‘belazerd’ werden
Informatief

Van tulpenkas tot wasserij: hoe Oekraïense arbeidsmigranten via uitzendbureaus ‘belazerd’ werden

NRC, 18 december 2023 – Arbeidsmigratie – Werken in Nederland, voor Oekraïners leek dat aantrekkelijk, ook al voor de oorlog. Maar ze kregen te maken met loze beloften en vage regelingen. En het salaris bleek te laag of kwam helemaal niet.

Nog éven geduld. Nog even, en dan zou de Oekraïense Yuliia Ravliuk (30) haar geld krijgen, zei de vertegenwoordiger van het uitzendbureau keer op keer tegen haar. Maar ze kreeg het niet. Net zo lang tot ze hem niet meer geloofde, ontslag nam en daardoor haar woonruimte verloor. „Ik had geluk dat ik een plek had om naar toe te gaan.”

Ravliuk kwam bijna twee jaar geleden via het Poolse uitzendbureau Folga in de Nederlandse tulpenindustrie werken. De belofte van Folga was dat ze voor een Nederlands uitzendbureau zou gaan werken, genaamd Tempoline. Eenmaal aan het werk, vertelt ze, kreeg ze maandenlang te laat en te weinig uitbetaald. Twee maanden kreeg ze helemaal geen salaris. Toen ze erop stond dat ze haar loon kreeg, wilde niemand verantwoordelijkheid nemen voor de betalingen. 

Hetzelfde overkwam zes andere Oekraïners die via Folga in Nederland aan het werk gingen. Sommigen zijn ontslagen en hun tijdelijke woning uitgezet omdat ze te vaak zouden hebben gevraagd waar hun salaris bleef. De oorlog in hun land speelde geen rol bij de keus naar Nederland te komen; ze vertrokken bijna allemaal net voor de Russische inval. 

Oekraïeners slachtoffer van mensenhandel

In oktober waarschuwde de Nationaal Rapporteur Mensenhandel voor de toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat slachtoffer wordt van mensenhandel in Nederland. Nationaal Rapporteur Conny Rijken signaleerde dat vooral malafide uitzendbureaus de kwetsbare positie van Oekraïners misbruiken. Deze mensen zouden onder meer werken in de glas- en tuinbouw.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×