De regels voor studentenhuisvesting zijn flink aangescherpt. Sinds 1 juli geldt de Wet Goed Verhuurderschap, op basis van deze wet moeten o.a. verhuurders van studentenpanden zich aan allerlei regels houden. Zo is onder andere het maximaal bewoners per pand geregeld, evenals de maximale huurprijs per kamer. Ook huurdersbescherming is belangrijk, een huurder kan niet zomaar op straat worden gezet. Gemeenten hebben een zorgtaak om op naleving toe te zien.
Studenten vs arbeidsmigranten
Wat is het verschil tussen studenten en arbeidsmigranten die allebei particulier huren?
Beiden wonen ergens tijdelijk, meestal minimaal 1 jaar. Arbeidsmigranten in een woonhuis of in een wooncomplex wat is vergund voor x-aantal huurders. De woonunits en kamers zijn vergelijkbaar met de kamers in een studentenhuis.
De huurders hebben in beide gevallen privacy in hun vrij kleine slaapkamers en maken gebruik van gezamenlijke voorzieningen zoals keuken, badkamer en toilet. In beide gevallen moet de huurder zich in het BRP inschrijven, en bij vertrek weer uitschrijven. De gemeente zou dus precies moeten weten wie waar wanneer woont, en kan op basis daarvan de Wet Goed Verhuurderschap prima handhaven.
Waarom worden deze regels voor studentenhuizen wél toegepast en voor arbeidsmigrantenhuisvesting niet?
Just asking …
Marly van Leeuwen