Home » Zo worden Oekraïners onder valse voorwendselen door schimmige uitzendbureaus naar Nederland gehaald
In de media

Zo worden Oekraïners onder valse voorwendselen door schimmige uitzendbureaus naar Nederland gehaald

Een Vandaag, 2 februari 2024 – Schimmige uitzendbureaus ronselen Oekraïners naar ons land voor laagbetaalde banen. Deze goedkope krachten worden via Polen naar Nederland gehaald, vaak onder valse toezeggingen over werk en huisvesting. “Ze worden met lege handen weggestuurd.” 

Eenmaal hier aan het werk blijken de Oekraïners kwetsbaar te zijn voor uitbuiting en kunnen ze vaak fluiten naar hun salaris. Honderden meldingen van misstanden zijn in kaart gebracht.

Vacatures op social media

De vacatures waarmee de Oekraïners naar Nederland worden gelokt, worden veelal geplaatst in Facebook- en Telegramgroepen, specifiek gericht op Oekraïners en in de Oekraïense taal. In verreweg de meeste gevallen staat in de vacatures een telefoonnummer vermeld van een Pools of Oekraïens uitzendbureau. Die bieden op grote schaal werk aan in Nederland.

De uitzendbureau’s hebben vaak vestigingen in ons land maar ook in Polen en zelfs Oekraïne. Werknemers met namen als ‘Diana Holandia’ werven op platformen Facebook en Viber potentiële Oekraïense arbeidskrachten die dan via Polen naar ons land komen.

Verschillende sectoren 

In een groot aantal gevallen van de gemelde misstanden is de bedrijfssector genoemd, het gaat vooral om banen in de land- en tuinbouw, bouw, horeca, schoonmaak, haven en productiewerk. De banen waarover het in de klachten gaat, zijn vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland, Limburg en Noord-Brabant. De andere provincies komen minder voor.

In het begin, in 2022, kwamen vooral veel individuele klachten bij FairWork binnen. “Inmiddels komen er steeds meer collectieve klachten”, zegt Agnes Pioro, projectmanager bij FairWork. “Waarbij meer mensen betrokken zijn dan bij een en dezelfde werkgever. Soms gaat het om drie mensen, soms zes, soms 200.”

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×