Home » Zandstraat is tegen, maar Terneuzen wil toch meewerken aan huisvesting arbeidsmigranten
Sas van Gent

Zandstraat is tegen, maar Terneuzen wil toch meewerken aan huisvesting arbeidsmigranten

PZC, 25 januari 2024 – De inwoners van Zandstraat spuwden vorig jaar vuur, toen duidelijk werd dat er een plan is om arbeidsmigranten in de buurt van het dorp op te vangen. Maar de gemeente Terneuzen zet nu toch door.

Arbeidsmigranten. Het begint zo onderhand een hoofdpijndossier te worden voor de gemeente Terneuzen. Het bedrijfsleven kan haast niet meer zonder, maar vaak zijn ze maar voor een korte periode in Zeeuws-Vlaanderen. Of net iets langer, maar nou ook weer niet zo lang dat ze hun hele gezin laten overkomen en proberen een eigen huis te kopen. ‘Short stay’ en ‘long stay’ noemen ze dat. In woonwijken ervaren inwoners meer dan eens overlast van de migranten; tuinen die overwoekerd zijn door onkruid, geluidsoverlast… Het zijn zomaar een paar zaken die meer dan eens voorbijkomen op het gemeentehuis. De ene inspreker heeft zijn verhaal amper gedaan bij een commissievergadering of de volgende dient zich alweer aan.

Bedrijfsleven moet verantwoording nemen

Wethouder Frank van Hulle wil die overlast in de wijken vooral aanpakken met een strengere handhaving én door eventueel – op aangeven van een aantal fracties – een maximumaantal flexwoningen per wijk in te voeren. Ook vindt hij dat het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid moet nemen. ,,Tot nu toe was het zo dat bedrijven deze werknemers naar hier haalden, maar de huisvesting? Dat besteedden ze uit aan onderaannemers. En die doen bijvoorbeeld weer zaken met uitzendbureaus. Als je dan begint over overlast, dan zeggen de bedrijven: ‘Ja, maar daar gaan wij niet over, dat hebben we uitbesteed.’ Wij zeggen: haal ze, maar zorg ook dat ze fatsoenlijk kunnen slapen. Die gesprekken voeren we nu met meerdere bedrijven, maar dat gaat tot nu toe moeizaam.’’

Lees hier verder (origineel bericht)
×