Home » Vrees voor meer incidenten met Oost-Europese daklozen door gebrek aan opvang en hulp
Informatief

Vrees voor meer incidenten met Oost-Europese daklozen door gebrek aan opvang en hulp

AD, 3 mei 2024 – De opvang van Oost-Europese arbeidsmigranten met complexe problemen in Den Haag loopt mis. Een vrouw die eenzaam in een tentje overleed en een verwarde man die zichzelf sneed: zo maar een weekend in april. Maar voor mensen met bijvoorbeeld een drankprobleem gecombineerd met psychische klachten zijn gewoonweg geen bedden.

Wie op straat in Den Haag loopt, ziet ze regelmatig zitten of liggen: dakloze Oost-Europeanen die ooit naar Nederland kwamen, maar uiteindelijk op straat belandden. Terug naar het land van herkomst willen of kunnen deze mensen niet. En dus zie je overal in de hofstad tentjes in parkjes en natuurgebieden, waar deze groep vaak onder erbarmelijke omstandigheden verblijft. Sommigen hebben ook nog psychische- of drankproblemen, wat de situatie nog dramatischer én gevaarlijker maakt.

Wapen

Zoals afgelopen zaterdag toen een verwarde man zichzelf in de buurt van Centraal Station met een kapotte fles bewerkte. De politie had de grootste moeite om de man te kalmeren. Agenten trokken zelfs hun wapen en schoten de man in zijn kuit. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Het was volgens raadslid Caroline Verduin (D66) niet het enige incident dit weekeinde. Zo is er ook een Poolse vrouw overleden in een tent bij het Vredespaleis, iets dat wordt bevestigd door het Leger des Heils. ,,We hebben meer incidenten gehad. Zo is een dakloze vrouw onlangs verkracht en waren er eind vorig jaar twee gevallen van doodslag’’, noemt Iara de Witte van het Leger des Heils enkele schrijnende voorbeelden.

Teruggaan is geen optie

,,Ik ben bang dat we meerdere van dit soort incidenten gaan zien’’, zegt ze. Veel van deze EU-migranten hebben geen recht op opvang omdat ze te kort in Nederland verblijven of geen geregistreerd werkverleden kunnen laten zien. ,,De meesten zijn hier naartoe gekomen om te werken en zijn om de een of andere reden op straat terecht gekomen.’’ Teruggaan naar het land van herkomst is voor velen geen optie, weet Verduin.

Alcohol is sowieso een probleem bij bijna alle Oost-Europeanen die op straat slapen. De dakloos­heid verergert dat

Iara de Witte

In algemene zin geven buiten slapen en problemen met werk en inkomen vaak een psychische belasting. Dat uit zich bijvoorbeeld in depressieve gedachten, angstklachten en zelfmedicatie’’, vertelt woordvoerder Lara de Witte. Volgens De Witte is alcohol wel sowieso een probleem bij bijna alle Oost-Europeanen die op straat slapen. ,,De dakloosheid verergert dat.’’ Ook ziet ze dat zelfverminking vaak voorkomt bij Poolse daklozen. Bij de man die zaterdag werd neergeschoten, zag niemand dat volgens haar aankomen.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×