Home » Veertien jaar ‘vrijheid-blijheid’ van Mark Rutte leidde tot slappe aanpak van arbeidsuitbuiting, zegt officier van justitie
Achtergrondinformatie Informatief

Veertien jaar ‘vrijheid-blijheid’ van Mark Rutte leidde tot slappe aanpak van arbeidsuitbuiting, zegt officier van justitie

NRC, 14 juli 2024 – Warner ten Kate | officier van justitie – Economische belangen zijn voor Nederland belangrijker dan rechten van arbeidsmigranten, constateert officier van justitie Warner ten Kate bij zijn afscheid. „Als de overheid niet krachtig optreedt als scheidsrechter, krijg je deze uitwassen.”

Een bedrijf uit Werkendam opende een vestiging op de Filippijnen die matrozen zocht voor de Nederlandse binnenvaart. De Filippijnen die toehapten tekenden valse arbeidscontracten, waardoor het leek alsof die aan de wettelijke arbeidsomstandigheden zoals het minimumloon voldeden. Maar dit bleek een rookgordijn: de matrozen werkten negentig uur per week voor 500 euro per maand, zaten zonder verlof maandenlang onafgebroken aan boord. En als ze naar huis wilden, moesten ze de reis zelf betalen. Soms legde het bedrijf uit Werkendam de matrozen hiervoor zelfs een boete op.

Schoolvoorbeeld van arbeidsuitbuiting

Dit is een schoolvoorbeeld van arbeidsuitbuiting, zegt officier van justitie Warner ten Kate, sinds 2005 landelijk officier mensenhandel van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. „De matrozen zaten klem”.

De casus van de Filippijnse matrozen staat, volgens Ten Kate, symbool voor een groter probleem: de perverse verdienmodellen van bedrijven „die lak hebben aan de medemens” en „over lijken gaan om geld te verdienen.” Ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit het OM bij betrokken instanties verandert er structureel niks aan.

Ten Kates conclusie: „In Nederland zijn de economische belangen blijkbaar belangrijker dan het beschermen van dit soort uitgebuite arbeidsmigranten.”

Te weinig consequenties

Waar het op neer komt, zegt Ten Kate, is dat er te weinig controle is. Volgens de officier zijn er drie soorten mensen: mensen die altijd de regels aan hun laars lappen en mensen die altijd netjes zijn. „Maar een hele grote groep kijkt of er gecontroleerd wordt. Zo werkt het nu in Nederland. Al die ‘slimme’ ondernemers denken dat het uitbuiten van werknemers een mooi verdienmodel is. Waarom? Omdat er onvoldoende consequenties zijn.”

Dit jaar neemt Ten Kate afscheid als landelijk officier mensenhandel, hij gaat met pensioen.

Lees hier verder (origineel bericht)
×