Home » Vastgoedjongens, activisten, complotdenkers: wie geven er het meeste geld aan politieke partijen?
Politiek

Vastgoedjongens, activisten, complotdenkers: wie geven er het meeste geld aan politieke partijen?

Van Gool CEO van Otto Work Force it is ..

NRC 10 november 2023 – Politieke donaties Eén persoon of instantie mag niet meer dan 100.000 euro doneren aan een politieke partij. Maar wordt die wet wel nageleefd? „Als een gever zich mag ‘opknippen’ wordt omzeilen van de strengere regels wel erg makkelijk.”

Bij de VVD zien ze het probleem niet, ook al heeft de Tweede Kamer vorig jaar besloten donaties van meer dan een ton van één ‘gever’ te verbieden. Dat moest de kans verkleinen op het kopen van invloed bij politieke partijen, zoals in de Verenigde Staten aan de orde van de dag is.  Maar als drie bestuurders van één bedrijf samen twéé ton doneren, dan mag dat gewoon van de VVD. 

Het gaat om Jumeaux Holding, een grote speler op de markt voor „flexibele huisvesting” van arbeidsmigranten. Dat bedrijf wordt bestuurd door onder meer Frank van Gool, bekend van uitzendbureau Otto Work Force, zijn zakenpartner (en ex-vrouw) Karolina Swoboda en Wim Smits, die zijn uitzendbureaus ForeignFlex en Werkpool Flex in 2020 aan Van Gool verkocht.

In 2021, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, kwam er bij de holding een kleine 60 miljoen euro aan huuropbrengsten binnen. Het bedrijf, dat in 2020 begon met ruim 6.500 bedden, heeft ambitieuze groeidoelstellingen. In diverse gemeenten wordt gebouwd aan nieuwe, tijdelijke wooncomplexen voor arbeidsmigranten en studenten. 

Van Gool onderhoudt nauwe banden met de politiek

Al sinds jaar en dag onderhoudt Frank van Gool nauwe banden met de politiek. Politieke kopstukken als René van der Linden (CDA), Hans Wiegel (VVD), Frank de Grave (VVD) en Ruud Vreeman (PvdA) waren betaald adviseur van Otto Work Force. Aanvankelijk was het Van Gool erom te doen beperkingen weg te nemen die werden opgelegd aan Oost-Europese werknemers. Zij hadden een werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen. „We wilden het beeld bij de politiek bijstellen van de Pool als illegale bollenpeller”, zei Van Gool daar in 2011 over tegen NRC. Dat het hem te doen was om invloed, ontkende hij toen niet. „Je kijkt naar de partijen en je probeert een breed draagvlak te creëren”, zei hij destijds.

Naar het originele bericht
×