Home » Undercover bij Bol.com
Achtergrondinformatie Ervaringsverhalen Informatief

Undercover bij Bol.com

Journalist Jeroen van Bergeijk werkte in 2019 vijf weken undercover als uitzendkracht bij Bol.com. Hij vertelt erover bij een FNV-bijeenkomst.

Lees hier zijn volledige toespraak

Enkele fragmenten uit zijn tekst:
Na een paar weken vroeg ik overplaatsing aan van de afdeling Retouren naar de afdeling Picking, die voor 95 procent door Oost-Europese en Spaanse arbeidsmigranten werd bevolkt. Stel je een menselijke mierenhoop voor. Dat is ongeveer hoe de hallen waar de ‘orderpickers’ werken eruit zien. Eindeloos lange gangen. Donker en laag. Het enige licht komt van tl- balken die door bewegingssensoren aan of uit floepen. Meerdere verdiepingen boven elkaar die door metalen trappen met elkaar zijn verbonden.

Er waren maar weinig mensen die het lang bij bol volhielden. Het verloop onder medewerkers, arbeidsmigranten en Nederlanders, was enorm. Iemand die hier een jaar werkte was een veteraan. Dat kwam enerzijds door het eentonige, zware werk, anderzijds ook door dat uitzendbureaus mensen niet te lang in dienst willen houden – want dan gaan ze rechten opbouwen.

Ik mocht dan vinden dat het werk slecht betaald was, de arbeidsmigranten dachten daar heel anders over. Polen verdienen hier tot drie keer zoveel als thuis. Je hoorde ze dan ook over het werk niet klagen.

Misstanden met de huisvesting

Gaandeweg kwam ik erachter dat de misstanden niet zozeer op de werkvloer waren te vinden, maar in de huisvesting. Veel van de arbeidsmigranten woonden bijvoorbeeld op vakantiepark De Droomgaard in het nabijgelegen Kaatsheuvel. De huur werd op hun loon ingehouden. Mensen deelden daar met zijn vieren een stacaravan, a € 100 per persoon per week. Oftewel € 1600 per maand voor een stacaravan. Er stonden honderden stacaravans op de Droomgaard. Mijn voorzichtige schatting is dat daar minstens voor een half miljoen per maand aan arbeidsmigranten werd verdiend.

×