Omroep Zeeland, 19 juli 2024 – Het is druk in de kas van Sjoerd van Adrichem in Westdorpe. In het kassencomplex van 27 hectare kweekt hij tomaten en lopen de tomatenplukkers af en aan. Daarbij is de inzet van arbeidsmigranten onmisbaar. Bijna iedereen in de kas, komt uit het buitenland. Ondertussen is het kabinet bezig met plannen om het aantal arbeidsmigranten in te perken. Of Sjoerd van Adrichem het redt met alleen mensen uit de regio? “Wij kunnen niet zonder.”
“Wij krijgen regelmatig belletjes van Nederlanders en Belgen uit de buurt die hier willen komen werken.” Toch loopt dat voor Van Adrichem bijna altijd uit op een teleurstelling . “We verwijzen ze door naar het uitzendbureau, alleen is slechts een enkeling daar op ingegaan.” En dus moet hij het vooral hebben van internationale werknemers.
Imago
Deels heeft het te maken met de vooroordelen, denkt de tomatenkweker: “In de glastuinbouw heerst altijd wel het idee dat het warm werk is en dat je snel vies wordt.” Zelf denkt hij daar anders over. “Ik vind het het mooiste werk wat er is. Je werkt altijd droog. In de zomer is het altijd mooi weer. Het is niet zo heet als mensen denken. En ook als het buiten regent. ben je hier toch droog aan het werk.” Maar zolang dat besef niet doordringt, lopen er in zijn kas bijna alleen maar arbeidsmigranten rond.
Kabinet
Het kabinet is bezig met het uitwerken van plannen rondom internationale werknemers. PVV en NSC vinden dat het wel wat minder kan, en ook een lijvig rapport toonde onlangs aan dat het voor Nederland beter zou zijn als we niet meer iedereen van buiten hier laten komen werken. Daarnaast is er nog de irritatie over de woonruimte die arbeidsmigranten en expats innemen op de toch al zo krappe woningmarkt.
Van Adrichem begrijpt die geluiden, maar denkt niet dat minderen de oplossing is. “Er zijn toch mensen nodig die dit werk doen. Glastuinbouw Nederland is een van de grootste sectoren van de Nederlandse economie. Er zijn veel banen en als die niet door Nederlandse mensen ingevuld kunnen worden, moeten we toch ergens anders gaan zoeken. De glastuinbouw is nu eenmaal in Nederland gevestigd. We kunnen het niet oppakken en naar ergens anders verhuizen.”
Belang Zeeuwse Economie
Volgens André van der Reest, die als wethouder van Goes namens de Zeeuwse gemeenten de arbeidsmarkt onder zijn hoede heeft, zijn internationale werknemers in de hele Zeeuwse economie onmisbaar. “Het belang is heel erg groot, we hebben op dit moment 10.000 vacatures en daarvoor hebben we buitenlandse arbeidskrachten keihard nodig.”
Het aantal internationale werknemers in Zeeland ligt rond de 15.000. Per jaar neemt dit aantal toe met ongeveer 17 procent. De verdeling is: 20 procent hoger opgeleide kenniswerkers (expats) en 80 procent lager opgeleide internationale werknemers (arbeidsmigranten).
Van der Reest wil meepraten in Den Haag om te zorgen dat Zeeland niet over het hoofd wordt gezien. “Wat ik van belang vind, is dat wij dan wel als regio inspraak hebben en invloed kunnen uitoefenen op de kabinetsplannen. Oké prima kabinet als jullie besluiten selectief te willen zijn, maar dan willen wij wel graag meedenken.”
Lees hier het originele bericht