De Telegraaf, 8 januari 2024 – Een groeiende groep Oost-Europese arbeidsmigranten in ons land raakt dakloos, signaleren hulporganisaties. Een sociaal vangnet bestaat amper voor ze, toch willen de meesten niet terug naar hun thuisland. Twee grote hulpstichtingen telden zo’n 5000 dak- en thuislozen met een Europese nationaliteit, maar stellen dat het werkelijke aantal dakloze EU-migranten waarschijnlijk nog hoger ligt. Vaak zijn het arbeidsmigranten uit Polen die aan lager wal zijn geraakt.
Er zijn volgens het CBS ruim 26.000 daklozen in Nederland. Oost-Europeanen zouden daar een groot deel van vormen. De CBS-telling is volgens experts overigens aan de lage kant.In Den Haag overnachten groepen Polen in tentjes, zoals ook voorkomt in andere grote steden. „Hun woning is vaak gekoppeld aan hun werk en er is amper een sociaal vangnet. Als er iets mis gaat, zijn de problemen snel groot”, zegt Merlijn Hijzen van de Haagse Soepbus, die ze eten en drinken geeft.
Packagedeal
„Eigenlijk is de stijgende lijn ingezet sinds de coronapandemie, toen veel arbeidsmigranten hulp nodig hadden”, vertelt Daria Ceplin van Stichting Barka, die in zestien steden arbeidsmigranten helpt. „De recente stijging heeft ook te maken met de inflatie in landen als Polen. Die was nog veel hoger dan hier, waardoor meer mensen naar Nederland zijn gekomen.”
Met het overgrote deel van de arbeidsmigranten gaat het goed, maar sommigen raken zo in de problemen dat ze geen dak meer boven hun hoofd hebben. Het is het wrange gevolg van een package deal: de werkgever of het uitzendbureau regelt een woonplek voor de arbeidsmigrant, wel zo makkelijk. Bij het (soms plotseling) eindigen van een baan in de kassen, een distributiecentrum of in de bouw is echter ook de woning verdwenen. Eenmaal op straat kunnen de problemen vermenigvuldigen, bijvoorbeeld door drank- of drugsgebruik.
Lees hier verder (origineel bericht)