NRC, 15 januari 2024 – Een langjarig overheidsprogramma is nodig om het inwonertal van Nederland de komende jaren te beperken tot 19 à 20 miljoen. Sterkere bevolkingsgroei zal leiden tot „schaarste, hinder en ergernis” in de samenleving, verwacht een staatscommissie die demografische scenario’s onderzocht.
Nederland moet actief beleid gaan voeren voor een „gematigde bevolkingsgroei” tot maximaal 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050 om brede welvaart” te behouden. Noodzakelijk is dat politiek en bestuur meerjarige afspraken maken over beperking van de migratie, met meer selectie van bijvoorbeeld kennismigranten voor de economie.
Dit adviseert de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 in een rapport dat maandag is verschenen. Deze onafhankelijke commissie onder leiding van Richard van Zwol, staatsraad bij de Raad van State, is ingesteld om te onderzoeken wat gevolgen van bevolkingsontwikkeling kunnen zijn en wat voor beleid de regering het best kan voeren.
In alle demografische scenario’s zal Nederland diverser worden; migratie is al jaren de enige motor achter de bevolkingsgroei. Bij een gematigde groei met gematigde migratie zal het aantal Nederlanders met een migratie-achtergrond in 2050 vrijwel gelijk blijven op 26 procent. Bij een snelle, hoge groei kan dat aandeel oplopen tot 45 procent van de bevolking.
Daarbij noemde voorzitter Van Zwol tijdens een persconferentie op maandag een totaal migratiesaldo (verschil immigratie en emigratie) van 40.000 tot 60.000 migranten per jaar, om tot een gematigde bevolkingsgroei tot 19 à 20 miljoen inwoners in 2050 te komen.
Lees hier verder (origineel bericht)