Home » Resultaten inspecties: gezond en veilig werken met uitzendkrachten blijft een uitdaging
Informatief

Resultaten inspecties: gezond en veilig werken met uitzendkrachten blijft een uitdaging

Arbeidsinspectie, 10 december 2024 – De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in november inspecties uitgevoerd bij 172 bedrijven, gericht op de werkomstandigheden van uitzendkrachten. De resultaten laten belangrijke tekortkomingen zien. Bij 69 procent van de gecontroleerde bedrijven werden overtredingen geconstateerd. 12 procent van de bedrijven werden (gedeeltelijk) stilgelegd. Vooral de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet vraagt om verdere aandacht, met name bij de inzet van uitzendmedewerkers.

Eerder constateerde de Arbeidsinspectie al dat relatief veel arbeidsongevallen plaatsvinden met arbeidsmigranten omdat zij vaak als uitzendkracht in Nederland werkzaamheden verrichten.

Breed gebruik van uitzendkrachten

Bij 81 procent van de bezochte bedrijven waren uitzendkrachten aan het werk. In 66 procent van de gevallen betrof dit anderstalige medewerkers, wat extra uitdagingen oplevert voor duidelijke communicatie over veiligheid en risico’s. In de praktijk ziet de Inspectie dat arbeidsmigranten vaak slechter worden opgeleid en begeleid. Daar is te weinig toezicht op vanuit de werkgevers. Werkinstructies worden bijvoorbeeld niet gelezen of mensen krijgen niet goed uitgelegd hoe ze veilig hun werkzaamheden moeten uitvoeren. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om werknemers goed te informeren over veilig en gezond werken.

Gebrekkige risico-inventarisatie en communicatie

Bij het inzetten van uitzendkrachten is het voor bedrijven verplicht om het uitzendbureau te informeren over de risico’s van de werkplek voordat de uitzendkracht aan de slag gaat. Bij 27 procent van de bedrijven was dat niet gebeurd; het bedrijf had het uitzendbureau niet gewaarschuwd over de risico’s op de werkvloer. Hiervoor heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen gegeven. In 44 procent van de bedrijven waren uitzendkrachten niet opgenomen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hoewel dit geen directe overtreding is, benadrukt de Arbeidsinspectie het belang hiervan voor een veilige werkomgeving.

Ernstige tekortkomingen

Bij 69 procent van de bedrijven werden overtredingen vastgesteld, variërend van ontbrekende afschermingen bij bewegende delen tot aanrijdgevaar door een gebrek aan verkeersplannen. In 12 procent van de gevallen waren de risico’s zo ernstig dat het werk tijdelijk moest worden stilgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld over het onveilig werken op hoogte en over het werken met onveilige machines waarbij het gevaar bestond om geraakt te worden door bewegende delen.

Positieve zaken

Bij 31 procent van de bedrijven waren de arbeidsomstandigheden op orde, zonder enige geconstateerde overtreding.

Structurele verbeteringen nodig

De Arbeidsinspectie roept werkgevers en uitzendbureaus op tot nauwere samenwerking om de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten te waarborgen. Dit omvat (ver)betere risico-inventarisaties, het informeren van uitzendmedewerkers en gerichte maatregelen voor veilige werkprocessen. Het is daarom van groot belang dat arbeidsomstandigheden bij uitzendkrachten prioriteit krijgen.

En als het dan toch mis gaat, dan is het belangrijk om arbeidsongevallen te melden bij de Arbeidsinspectie. Met een meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplicht uitleners (ook wel bekend als: de dubbele meldplicht) door zowel inleners als uitzendbureaus te verplichten arbeidsongevallen te melden, wordt het zicht op arbeidsongevallen vergroot. De Arbeidsinspectie blijft toezien op naleving en handhaaft daar waar nodig. Zie ook Staat van gezond werk.

Lees hier verder (origineel bericht)
×