Home » PvdA wil helderheid over arbeidsmigranten in villa
Roosendaal

PvdA wil helderheid over arbeidsmigranten in villa

ZuidWest Update, 22 juli 2024 – De PvdA in Roosendaal heeft veel nieuwe vragen over de situatie rond de Vrouwenhof Villa. Woorden als ‘vrees’ en ‘zorg’ klinken door over de toekomst van het monumentale pand. Dat komt doordat de villa is genoemd in relatie tot de mogelijkheid om er (tijdelijk) arbeidsmigranten te huisvesten.

PvdA-raadslid Paul Klaver noemt de gang van zaken onbevredigend. Zijn partij heeft ook na een toelichting van het gemeentebestuur eerder méér dan minder vragen. Opmerkelijk, omdat in alle stilte de hele raad is bijgepraat over een zogeheten ‘blinde overeenkomst’. Die houdt in dat er ‘onverwacht’ een koper is die niet met naam en toenaam wordt genoemd.

Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt

De complete raad werd eind vorige week teruggeroepen van reces (vakantie). “Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt”, verzucht Klaver, die een dubbel gevoel aan de ingelaste raadssessie overhield. “We hebben vragen gesteld, maar het is niet bekend wie het nu gekocht heeft.”

Onwenselijk

Wel bleek dat de gemeente de zaak juridisch zo wil dichttimmeren dat huisvesten van arbeidsmigranten op verschillende locaties niet meer mogelijk is. Dat geldt dan ook voor de villa.

Klaver stelde vervolgens een reeks nieuwe vragen, met het verzoek om ‘gedetailleerd’ te antwoorden. Tegen de aankoop van de villa zelf wordt overigens niets ondernomen. “Als gemeente zijn wij geen partij in de aankoop.” Er is alleen met de curator gesproken.

Op de vraag van de PvdA waarom de gemeente niet preventief – eerder – heeft ingegrepen kwam het antwoord dat ‘uit jurisprudentie is gebleken is dat logies en pension tot 6 maanden kan’. Die omschrijving biedt -ook op andere plekken dus- kans op migrantenhuisvesting. En dat vindt de gemeente onwenselijk.

Bredere noodzaak

Vanuit het Stadskantoor wordt overigens benadrukt dat de sessie met de raad niet puur over de witte villa ging. De gemeente legt er nadruk op dat er bredere noodzaak bestaat om formuleringen aan te scherpen.

Vandaar dat begrippen in de planologische verordening worden aangepast. Met zo’n besluit  moet de raad instemmen. “Andere mogelijkheden om in te grijpen zien wij niet”, luidt de uitleg.

Maatregelen tegen (grootschalige) logiesverstrekking

Per direct worden maatregelen getroffen tegen (grootschalige) logiesverstrekking in panden met een horecabestemming/functie. De communicatieafdeling van de gemeente laat weten dat met steun van de raad een aanpassing van het omgevingsplan wordt voorbereid.

Doel is om (grootschalige) logiesverstrekkingen die niet recreatief van aard zijn tegen te gaan. Roosendaal kent verschillende plekken waar zowel de huisvesting als het sociaal beheer goed is geregeld. Maar de huisvesting van arbeidsmigranten leidt in de praktijk soms ook tot knelpunten en/of overlast, erkent de gemeente.

Maatregelen om dit op te lossen kunnen nog anderhalf jaar vergen. Met een zogeheten voorbereidingsbesluit willen college en raad voorkomen dat tijdens het aanpassen van het omgevingsplan nog een ongewenste aanvraag in behandeling moet worden genomen.

Waarom zo geheimzinnig?

Het steekt Klaver dat het college hem nog altijd niet de indruk geeft dat de kwestie onder controle is. Hij blikt even terug: “We hoorden dat de gemeente moest ‘ontdekken’ dat regie nodig is. Nou, regie ‘ontdek’ je niet, die neem je.”

Om aan te geven dat de PvdA’er de hoop op een gunstige ontwikkeling desondanks niet opgeeft, klinkt het lachend: “Maar misschien zit er wel een rijke Roosendaler achter.” Om er op te laten volgen: “Maar waarom allemaal zo geheimzinnig?”

Incidentenpolitiek

Klaver vindt dat het een plicht is om ‘het maximale te doen’, gezien de historische waarde van park en villa voor Roosendaal. Hij weet dat er in heel Nederland op dit soort pand wordt geaasd.

Het raadslid is er echter nog steeds niet zeker van dat ‘ongewenste ontwikkelingen’ – hij doelt op migrantenhuisvesting – niet meer mogelijk zijn. De lang slepende kwestie rond het park Vrouwenhof en de villa typeert hij als ‘incidentenpolitiek’.

Lees hier het originele bericht
×