De Stentor, 5 maart 2024 – Om inwoners van Noordoostpolder te beschermen zet de politiek een extra rem op het huisvesten van arbeidsmigranten. Zij wil voorkomen dat uitzendbureaus lukraak agrarische erven kopen en ombouwen tot Polenhotels. ,,Het mag een onsje minder”, vindt Wiemer Haagsma (Politieke Unie).
De huidige gang van zaken is veel polderbewoners een doorn in het oog. Investeerders kopen huizen in dorpen en verhuren die aan groepen arbeidsmigranten. Starters en inwoners met een lager inkomen kunnen de financiële concurrentie niet aan en vissen in tijden van woningnood achter het net. Ook worden steeds meer leegstaande boerderijen opgekocht voor het huisvesten van arbeidsmigranten.
Uit dorpen lokken
Deze praktijken wil de gemeente Noordoostpolder aan banden leggen. Op dit moment zijn in het buitengebied vier agrarische erven waarop maximaal 150 arbeidsmigranten mogen wonen. Voor vijf erven zijn verregaande plannen om hetzelfde te doen. Burgemeester en wethouders wil de limiet houden op vijftien.
Meer slaapplekken dan nodig?
Pijnpunt is dat niemand precies weet hoeveel arbeidsmigranten in Noordoostpolder werken of verblijven. Volgens een schatting van de gemeente gaat het om 3000 tot 5200 werknemers. Raadsleden vrezen de situatie dat meer slaapplekken worden toegestaan dan nodig is.
Lees hier verder (origineel bericht)