Home » Oud-dakloze confronteert Venlose ambtenaren met harde realiteit
Informatief

Oud-dakloze confronteert Venlose ambtenaren met harde realiteit

L1, 20 oktober 2024 – Ambtenaren van de gemeente Venlo hebben een rondleiding gekregen van Steef van Reenen. De ervaringsdeskundige heeft zelf drie jaar in Venlo op straat geleefd en liet de ambtenaren de plekken zien waar de daklozen verblijven en slapen.

Van Reenen is er vooral als vraagbaak voor de ambtenaren. De meest gestelde vraag: ‘Hoe ben je in deze situatie terechtgekomen?’.

Toegang tot zorg

In het geval van Van Reenen was het een stukgelopen relatie. Beiden hadden daaraan schuld, maar Van Reenen koos ervoor het huis te verlaten. Van de een op de andere dag stond hij op straat. “Ik heb het geluk dat ik rechthebbende ben, waardoor je in Nederland nog redelijk eenvoudig toegang krijgt tot zorg waar die aanwezig is. Maar voor bijvoorbeeld EU-arbeidsmigranten, niet-rechthebbenden, is dat een heel ander verhaal. Die komen op straat of leven in bossen.”

Arbeidsmigranten zonder werk

Het grootste deel van de daklozen bestaat uit arbeidsmigranten die geen werk meer hebben en daardoor ook onderdak bij hun werkgever verliezen. Een probleem dat de gemeente Venlo snel hoopt op te lossen. Wethouder Jacques Smeets van de gemeente Venlo: “Het komt hier echt aan op snelheid en inlevingsvermogen.”

Er liepen ook mensen mee die met Barka te maken hebben. Dat is een stichting die internationale arbeidsmigranten helpt en opvangt. Smeets: “Die helpt ook op het moment dat mensen uit het werkproces vallen. Bijvoorbeeld door hen te begeleiden terug naar huis, of door hen aan nieuw werk te helpen. Ze doen ontzettend goed werk, zeker hier in Venlo. We gaan daarnaast met de raad een discussie aan hoe we nog meer kunnen doen voor de daklozen die we nu op straat tegenkomen.”

Geen probleem, maar uitdaging

Volgens voormalig dakloze Van Reenen zijn de rondleidingen belangrijk voor de ambtenaren omdat ze zo beter beleid kunnen maken voor het daklozenprobleem. “Om ze een klein beetje een inkijk te geven. Er is toch best veel onwetendheid. We weten dat het er is. En vaak is het ook angst voor het onbekende.”

Wellicht speelt ook mee dat ze niet de oplossingen kunnen bieden, meent hij. “Dus dan gaan we maar wegkijken. Maar de ambtenaren moeten er wel beleid op maken. Dat is aan hen. De problemen zijn er, maar laten we het niet altijd als probleem zien maar als een uitdaging. Er gaan gewoon ontzettend veel talenten verloren op deze manier.”

Lees hier het originele bericht
×