1V, 8 januari 2024 –
Arbeidsmigranten die bij beëindiging van hun arbeidscontract ook hun woonruimte verliezen, belanden vaak op straat. Bij de daklozenopvang worden ze geweigerd omdat ze te kort in Nederland zijn, maar volgens experts is dat onterecht. Gemeenten bieden vaak pas hulp wanneer iemand langer dan 5 jaar in Nederland heeft gewerkt.
Toename aantal daklozen
Het aantal daklozen dat op straat slaapt neemt nog steeds toe, zegt het Leger des Heils. Vergeleken met vorig jaar zijn er zo’n 20 procent meer daklozen in Nederland. Een groot deel van deze toename bestaat uit Oost-Europese arbeidsmigranten. Op dit moment zouden zo’n 6.000 arbeidsmigranten dakloos zijn, maar exacte cijfers ontbreken.
Overleden man in een park
Dat het niet zonder risico is om buiten te slapen, zag van de Velde vorige week nog. In het Utrechtse Griftpark werd het stoffelijk overschot aangetroffen van een dakloze man uit Polen.
Hij werd gevonden door twee tieners die verstoppertje speelden. En als deze meneer zich die dag bij het Leger de Heils had aangeklopt, dan had hij ook geen opvang gekregen, omdat hij daar volgens de richtlijnen geen recht op heeft. Bij geen enkele plek in Nederland had hij opvang gekregen. Dat is natuurlijk een erg schrijnende situatie.
Werkgevers profiteren
En Nederlandse ondernemers profiteren ook van de arbeidsmigranten. Oost-Europese arbeidsmigranten doen allerlei werk dat niet door Nederlanders wordt gedaan, vertelt Wiegman. “De werkgever moet daarom echt verantwoordelijkheid nemen. Die profiteert van goedkope arbeidskrachten, maar is niet bereid om bij te dragen aan mogelijke lasten zoals gezondheidszorg en huisvestingskosten.”
“Er moet per direct een scheiding worden gemaakt tussen het arbeidscontract en het huurcontract. En de uitzendbureaus die deze mensen werven moeten volgens een bepaalde vergunning gaan werken. Op dit moment weet niemand wat er precies gebeurt.”
Lees hier verder (origineel bericht)