Home » Straatarts: ‘Slapen in nat karton en dan de vorst erover, dat mag niet in Nederland’
Informatief

Straatarts: ‘Slapen in nat karton en dan de vorst erover, dat mag niet in Nederland’

Brabants Dagblad, 11 januari 2024 – OSS, Deze week werd met de ziekenwagen nog arbeidsmigrant binnengebracht. ,,Onderkoeld en zwaar bezopen,” vertellen de medewerkers van Pitstop, de Osse winteropvang voor daklozen uit de regio. ,,Hij kan hier slapen en in de ochtend kijkt de straatdokter er nog even naar.”

Écht iets bijdragen

De Pitstop is de winteropvang voor daklozen uit de hele regio. Het is een verbouwde loods, met tijdelijke voorzieningen. Het is allemaal houtje-touwtje, de houten wanden van de slaapzaal zijn zelf getimmerd, de douches zijn tijdelijk geplaatste cabines. ,,Ik vind dit eigenlijk de leukste periode van het jaar. Je kan echt iets bijdragen aan het welzijn van deze mensen”, zegt Hanneke.

Van de veertien daklozen die vannacht in de Pitstop sliepen, hebben er tien de Poolse nationaliteit. Het zijn arbeidsmigranten die hun baan zijn verloren en daarmee ook hun huisvesting. Vaak worden ze binnengebracht door politie of ziekenwagen. Hanneke: ,,Dan praat ik met handen en voeten met ze, maar op dinsdag en vrijdag komt Stichting Barka. Zij spreken Pools en kennen de doelgroep. We zijn heel blij met ze.”

Stichting Barka

Ewa Saferna en Andrzej Dawidowski zijn de helpers van de Poolse stichting. Ewa spreekt Nederlands en Pools en daarnaast nog een paar talen, wat het contact vergemakkelijkt. Stichting Barka helpt om arbeidsmigranten van de straat te krijgen. Hetzij door terugkeer naar Polen, hetzij door nieuw werk of huisvesting te vinden.

Ook de alcohol en drugsverslavingszorg is heel belangrijk. Ewa benadrukt dat alles vrijwillig is, er is geen enkele dwang. ,,In eigen land zorg krijgen in je eigen taal, werkt toch beter,” zegt Ewa. Vaak kunnen mensen terug naar hun familie in Polen.

Lees hier verder (origineel bericht)
×