Home » Ook werkgevers worstelen met dakloze arbeidsmigrant: ‘Als ik de bus klaarzet om ze terug te brengen, komen ze vaak niet opdagen’
Informatief

Ook werkgevers worstelen met dakloze arbeidsmigrant: ‘Als ik de bus klaarzet om ze terug te brengen, komen ze vaak niet opdagen’

Limburger, 25 oktober 2024 – Venlo/Venray – Landelijk wordt er geworsteld met de problematiek rond dakloze arbeidsmigranten. Er wordt daarbij, ook in Noord-Limburg, gewezen op de verantwoordelijkheid die huisvesters en werkgevers hebben. Hoe kijken zij hier tegenaan? „We zijn toch geen psycholoog.”

In Nederland lopen duizenden dakloze arbeidsmigranten rond. Na een rondgang concludeerde RTL Nieuws eind vorig jaar dat het er zeker zesduizend waren, maar waarschijnlijk veel meer. In de meeste gevallen zijn het migranten die hun baan zijn kwijtgeraakt en daardoor ook hun onderdak.

Zorgplicht

Dat dit aantal dakloze migranten nog steeds groeit, noemt Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force en medeoprichter van KaFra Housing, zorgwekkend. Hij wijst op de zorgplicht die landelijk in de branchevereniging van uitzendondernemingen ABU is afgesproken: verliest iemand zijn of haar baan, dan moeten ze tenminste een maand nog in hun verblijf kunnen wonen.

Gilbert Deelen van E&A Uitzendbureau uit Tilburg, die diverse grote huisvestingslocaties in Limburg heeft, zegt bewust niet mee te doen aan crisisopvang. „We zijn toch geen psycholoog”, reageert hij fel. Volgens Deelen laat een meerderheid van de dakloze arbeidsmigranten zich ook niet goed helpen. „Dit zijn vaak jongens en meiden die in hun thuisland ook niet heel succesvol waren, die worstelen met mentale problemen en zien Nederland als het beloofde land. Maar dan loopt het hier ook mis.

Lees hier verder (origineel bericht)
×