Home » Geen werk meer? Dan moeten van uitzendbureau RMS de Roemeense uitzendkrachten hun woning uit – zwanger of niet
Informatief Venray

Geen werk meer? Dan moeten van uitzendbureau RMS de Roemeense uitzendkrachten hun woning uit – zwanger of niet

NRC 12 december 2023 – Uitzendbureau RMS huisvest zo’n 130 Oost-Europese migranten op een camping in Venray, in kleine, soms smerige chalets. Verliezen ze hun werk bij de lokale vleesverwerker, dan zijn ze ook hun onderdak kwijt. De gemeente Venray kan weinig doen: „Dweilen met de kraan open.”

Zodra het donker wordt, slaat de paniek toe bij de vier Roemeense arbeidsmigranten. Ze hebben net te horen gekregen dat ze onmiddellijk de camping moeten verlaten. Ze huurden er een kleine caravan via Reyhan Meat Specialist (RMS), het uitzendbureau waarvoor ze in Nederland werken.

Emotioneel schreeuwen de Roemenen door elkaar heen, maar de medewerker van uitzendbureau RMS is onverbiddelijk. De man – op zijn jas staat Mr Adrian, op de achterkant Reyhan – wijst gedecideerd naar de uitgang van de camping en trekt zich niks aan van vertegenwoordigers van de gemeente, verschillende stichtingen en de Roemeense ambassade, die de camping bezoeken om de omstandigheden van arbeidsmigranten te controleren. NRC liep daarbij mee.

De vier Roemenen, twee koppels, zeulen grote supermarkttassen met hun bezittingen over de parkeerplaats voor de camping. Eén van de vrouwen is zwanger. „Waar moeten we heen?”, vraagt ze. Naar familie in Parijs? Gaat er nog een bus? „We hebben niet eens geld.”

Varkens uitbenen

De vier op straat belande Roemenen vertellen via Facebook in contact te zijn gekomen met RMS. Het uitzendbureau beloofde hun 2.000 euro netto per maand voor het uitbenen van varkens bij slachtbedrijf Van Rooi Meat in Helmond. RMS zou een voorschot betalen en een mooie woning voor ze vinden. Met een busje kwamen ze naar Nederland.

Toen ze begin vorige maand in Nederland arriveerden, bleek die mooie woning de camping in Ysselsteyn, waar RMS zo’n 130 arbeidsmigranten huisvest. De vier Roemenen hadden iets beters verwacht. Het gras stond er hoog, overal lag afval. De chalets waren klein en duur. Ze moesten slapen in twee kleine slaapkamers en betaalden ieder 330 euro per maand. Dat werd ingehouden op hun loon. 

Volgens de Roemenen kregen ze te weinig betaald. Toen ze zich daar over beklaagden, hoefden ze niet terug te komen – en daarmee raakten ze ook hun woning kwijt.

Roemeense medewerker van RMS de man vraagt het filmpje op te nemen, zodat het uitzendbureau de journalisten iets kan laten zien en „ze stoppen met de negatieve publiciteit”.

Desgevraagd vertelt de uitgezette man NRC dat het niet waar is wat hij in het filmpje zegt. Hij heeft het naar eigen zeggen opgenomen omdat hij en zijn vrouw dan 500 euro zouden krijgen van RMS. Dat geld is nog niet ontvangen, zegt de man. 

De woordvoerder van RMS reageert verbaasd en zegt dat hij hier „niks van wist.” Volgens Reyhan zou de medewerker, los van de videoboodschap, sowieso betaald worden.

Uit meldingen bij de politie die NRC inzag en uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat het inderdaad vaker voorkomt dat arbeidsmigranten uit Roemenië hun ID moeten afgeven aan de chauffeur die hen naar Nederland brengt. 

Tijdens een gemeentelijke controle, eind 2022, verklaarden sommige arbeidsmigranten geen identiteitsbewijs bij zich te hebben. Regelmatig belt de politie RMS met de opdracht hun ID’s terug te geven, blijkt uit documenten van politie en gemeente.

Ook zijn er meldingen waarin arbeidsmigranten en getuigen verklaringen afleggen over het gebruik van geweld. „Dit is een bekend verhaal”, staat in politiestukken: „Er worden vaker personen geslagen en weggestuurd/op straat gegooid van de camping.”

Mishandeling, verkrachting

Tussen zomer 2022 en herfst 2023 registreert de politie 48 meldingen die zijn terug te voeren op de camping. Op 12 januari 2023 vindt de politie een mishandelde man in een houten chalet. Er is een melding van een verkrachting op de camping. En tijdens de gemeentelijke controle barst een vrouw in huilen uit. Ze zegt in het slachthuis te worden gepest door een voorman van RMS. 

Op de chalets die het uitzendbureau verhuurt, is ook van alles aan te merken, rapporteren de ambtenaren van de gemeentelijke controle. Ze treffen geregeld huisjes die smerig zijn, beschimmeld en niet brandveilig. 

Wethouder De Schryver houdt Van Rooi Meat mede verantwoordelijk voor de misstanden. „Ik vind het absurd dat een rijk bedrijf als Van Rooi profiteert van deze middeleeuwse slavernijpraktijken.” De Helmondse vleesverwerker moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zegt hij, en geen zaken meer doen met RMS. „Nu doen ze alsof hun neus bloedt.” Van Rooi Meat laat in een reactie weten de wethouder te willen uitnodigen voor een gesprek.

Lees hier verder (origineel bericht)
×