Home » Waar werken de arbeidsmigranten en waarom zijn ze volgens bedrijven zo hard nodig?
Informatief

Waar werken de arbeidsmigranten en waarom zijn ze volgens bedrijven zo hard nodig?

NOS, 11 december 2023 – Arbeidsmigratie was een van de grootste thema’s tijdens de verkiezingscampagne. En ook in de formatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB zal het hoogstwaarschijnlijk besproken worden. Want die partijen zijn het in ieder geval over één ding eens: er moeten minder arbeidsmigranten naar Nederland komen. Daar komt bij dat een rapport van de Adviesraad Migratie vandaag adviseert om komende jaren selectief migranten toe te laten tot Nederland.

Arbeidsmigranten vs kennismigranten

De honderdduizenden migranten die hier voor werk zijn, zijn grofweg in twee groepen op te delen. De grootste groep doet eenvoudig, laagbetaald werk en wordt vaak aangeduid als arbeidsmigranten. Ze werken voornamelijk via uitzendbureaus, bijvoorbeeld in de vleesindustrie of transport.

Aan de andere kant is er een groep beter betaalde migranten, die bijvoorbeeld bij grote bedrijven als ict’er aan de slag gaan. Zij worden vaak ‘expats’ of ‘kenniswerkers’ genoemd.

Het groeiende aantal arbeidsmigranten in Nederland heeft ook grote nadelen, denk aan nog meer druk op de toch al krappe huizenmarkt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Adviesraad Migratie dat vooral laagbetaalde arbeidsmigranten, die eenvoudig werk doen, uiteindelijk weinig bijdragen aan de Nederlandse welvaart.

Lees hier verder (origineel bericht)
×