Home » De burger wordt ermee geconfronteerd, als het dan dichtbij komt dan raakt het de mensen in het hart en gaan ze in het verweer.
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas Horst aan de Maas Opinie

De burger wordt ermee geconfronteerd, als het dan dichtbij komt dan raakt het de mensen in het hart en gaan ze in het verweer.

In Horst aan de Maas ligt een gedeelte van het ontwikkelgebied Greenport Venlo. Greenport Venlo is door overheden opgericht om werkgelegenheid te creëren, helaas is Greenport een projectontwikkelaar met een puur commerciële insteek inmiddels. Nieuwe industrieterreinen worden met grote snelheid ontwikkeld zonder te monitoren op de parameter werkgelegenheid. Ze hadden nog nooit zoveel grond uitgegeven als in 2021, en in 2022 was het crisis. Gefopt door Greenport zeg maar dus, het is een zelfvernietigingsmechanisme.

Het voorbeeld Otto uit Venray, het uitzendbureau van Frank van Gool. Otto verdient op veel manieren aan de handel in arbeidsmigranten, bijvoorbeeld via Otto Workforce, Kafra Housing en Lento. Frank van Gool komt vaak in de media en presenteert zich als de nieuwe Messias, hij kan de problemen wel oplossen voor de mensheid in Nederland. Echter alles wat Frank uitdraagt is marketing, voor het verhogen van draagvlak om uiteindelijk meer te kunnen gaan verdienen aan arbeidsmigranten. Op diverse manieren oefenen dergelijke belanghebbenden een schaduwmacht uit op onze (lokale) overheid. Bijvoorbeeld op het rapport “woonopgave” van Decisio en Companen uit 2022 is pro-arbeidsmigrant invloed uitgeoefend, en onder andere met de inhoud van dit rapport maakt onze gemeente beleid. Ook is het Kenniscentrum Arbeidsmigranten en Het Eerlijke Verhaal allemaal marketing en opgericht voor het verhogen van draagvlak. De uitspraken in dergelijke lange rapporten (die trouwens bijna niemand volledig leest) en uitspraken van het Kenniscentrum en Het Eerlijke Verhaal worden vaak als waarheid overgenomen door anderen.

De gemeente stelt het belang van de bedrijven boven die van de burger. Ondanks de grote impact die de grote stijging van de benodigde arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving krijgen bedrijven al lang en nog steeds de mogelijkheid om door te ontwikkelen. Greenport en wethouder Beurskens willen nu Klaver 7 gaan ontwikkelen en ondernemers krijgen vergunningen die niet (volledig) aan de regels voldoen, regels die we samen democratisch hebben afgesproken. Ik noem het een voorkeursbehandeling want jij en ik de gewone man hadden die vergunningen niet gekregen.

De burger is de klos, wordt er mee geconfronteerd. En als het dan dichtbij komt dan raakt het de mensen in het hart en gaan ze in het verweer. De commerciële partijen en onze gemeente zien de burgers met bezwaren als kreukels, kreukels die ffe recht gestreken moeten worden. Publicaties worden zo minimaal mogelijk gedaan om aan plannen zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven zodat het hopelijk minimaal opgemerkt wordt. Dat er een nieuwe stationsomgeving komt wordt breed in de media uitgemeten maar dat er 400 arbeidsmigranten langs je komen te wonen wordt je niet verteld (tenzij je aan de andere kant van de heg woont uitgezonderd). En als de burger – die er eigenlijk al te veel mee bezig is moeten zijn – dan zijn bezwaar kenbaar maakt dan wordt er met grof gemeenschapsgeld en brute kracht verweerd door de gemeente.

De afgelopen jaren is er te veel werkgelegenheid gecreëerd, als we 800.000 arbeidsmigranten optellen bij het huidige personeelstekort dan zal het teveel aan werkgelegenheid ergens rond het miljoen liggen. 1.000.000 te veel werkplekken dus. Schril contrast in deze context is ook nog de recente berichtgeving dat het aantal werkenden de afgelopen 20 jaar met 1.8 miljoen zijn toegenomen. Ik denk dat het toevoegen van werkgelegenheid gebaseerd op de inzet van arbeidsmigranten niet moet worden toegestaan met vergunningen en bestemmingsplannen, als voorbeeld kan ik Hessing en Geodis noemen (Greenport). Deze bedrijven hebben het businessplan van hun nieuwbouw gebaseerd op de inzet van een hoog percentage arbeidsmigranten. Dit zou niet moeten kunnen en onze overheid zou daar kaders voor moeten vaststellen. Moet ik bij zeggen dat die kaders er eigenlijk al zijn maar dat onze wethouder Tegels en nu Beurskens zich hier ook weet niet aan houden. En als de burger wel meewerkt aan alle ontwikkelingen, het probleem huisvesting toestaat zeg maar dan gaan de ontwikkelingen onverminderd door en worden de problemen waarschijnlijk alleen maar groter. Kennelijk heeft onze wethouder niet het besef om dat “voor ons” te doen.

Vaak worden wij (tegenstanders van massale arbeidsimmigratie) gezien als slecht voor deze mensen, persoonlijk denk ik dat het andersom is. Een bedrijf is een samenwerking van mensen en middelen om een bepaald doel te bereiken, arbeidsmigranten worden te vaak “middelen” voor een bedrijf. En ik ben er van overtuigd dat “hoe meer arbeidsmigranten, hoe meer problemen”, hoe zeer iedereen ook zijn best doet om die problemen op te lossen. Het zijn mensen net als jij en ik.

René Lenders

Tags
×