Binnenlands Bestuur, 2 maart 2025 – Het kabinet streeft naar ‘het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit’. Desondanks lijkt het regeerprogramma juist meer ruimte te bieden voor de huisvesting van arbeidsmigranten, stelt Ids Baalbergen. Zijn proefschrift toont aan dat private partijen een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.
Remmende werking
Huisvesting is een cruciale factor voor het aantal arbeidsmigranten dat naar Nederland komt. Mensen kunnen hier immers niet werken zonder woonplek. In de praktijk betekent dit dat een tekort aan huisvesting een remmende werking kan hebben op arbeidsmigratie naar Nederland. Tegelijkertijd hebben private partijen grote economische belangen bij arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten worden vaak gerekruteerd door uitzendbureaus in landen als Polen, Bulgarije en Roemenië. Ze werken meestal in arbeidsintensieve sectoren zoals de land- en tuinbouw, de logistiek of de vleeswerkende industrie. De meerderheid (70 procent) verdient het minimumloon. Volgens een rapport van SEO Economisch Onderzoek, opgesteld in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, dragen arbeidsmigranten jaarlijks tien miljard euro bij aan de Nederlandse economie.
Omdat private partijen afhankelijk zijn van arbeidsmigratie, hebben zij er economisch belang bij dat er voldoende huisvesting beschikbaar is. Mijn proefschrift toont aan dat private partijen een actieve rol spelen in zowel de beeldvorming als de totstandkoming van beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.
Lees hier verder (origineel bericht)