Nederlandse Arbeidsinspectie, 20 juni 2024 – De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft donderdagochtend een doorzoeking gedaan in Tilburg en op verschillende locaties in die stad en in Oss en Maastricht een schouw verricht. In een woning zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Daarnaast is een auto in beslag genomen. De bewoner wordt verdacht van mensensmokkel. De overige locaties betreffen panden waar bouwwerkzaamheden werden verricht. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket (OM).
Het vermoeden is dat de verdachte meerdere mannen met de Moldavische nationaliteit naar Nederland haalt en deze mensen faciliteert door hen te huisvesten en illegaal tewerk te stellen. Zo gaan de Moldaviërs na aankomst in Nederland aan de slag met bouwwerkzaamheden voor het klusbedrijf van de verdachte. Er wordt echter geen tewerkstellingsvergunning voor ze aangevraagd en ze verblijven illegaal in Nederland.
Het onderzoek van de Opsporingsdienst loopt vanaf 2024 en is gestart na controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie en controles van de gemeente Tilburg over de periode van 2021 tot nu. Tijdens die controles constateerde de Arbeidsinspectie al dat er sprake was van illegale tewerkstelling. Het is in Nederland verboden om mensen van buiten de Europese Economische Ruimte zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk te hebben. Als daar wel sprake van is, dan kan de Arbeidsinspectie daarvoor hoge boetes opleggen of andere maatregelen treffen.
Uit onderzoek kwam naar voren dat er mogelijk sprake is van een crimineel samenwerkingsverband waarin mensen naar Nederland worden gehaald en hier illegaal tewerk worden gesteld. Dat zou mogelijk duiden op mensensmokkel en dat is strafbaar. De Opsporingsdienst is daarom een strafrechtelijk onderzoek gestart.
De Inspectie benadrukt dat werkgevers, maar ook particulieren beducht moeten zijn op dit soort constructies, omdat zij ook strafbaar zijn als ze op deze manier illegaal tewerkgestelden voor zich laten werken.
Lees hier het originele bericht