Home » Dakloos in Eindhoven: ‘Het duurde lang voor ik hulp zocht, ik schaamde me’
In de media

Dakloos in Eindhoven: ‘Het duurde lang voor ik hulp zocht, ik schaamde me’

Studio 040, 10 oktober 2024 – Eindhoven ziet het aantal daklozen de afgelopen jaren toenemen. Dat er steeds meer mensen op straat slapen is zichtbaar in de stad. Journalisten Lennard Vader en Jasper Piron gingen daarom op onderzoek uit. Voor de podcastserie ‘Thuisloos in de Lichtstad’ gingen ze in gesprek met ex-daklozen, begeleiders en beleidsmakers. “Een luisterend oor bieden is goud waard.”

De tweede aflevering van de zesdelige podcast is hieronder te beluisteren. In deze aflevering wordt de toestroom van het aantal arbeidsmigranten naar Eindhoven belicht en onderzoeken de makers wat de achterliggende oorzaken zijn van het feit dat veel Oost-Europese arbeidsmigranten dakloos raken. Tegen welke problemen loopt deze groep aan en wat er moet gebeuren om dit beter in te richten?

Eindhoven telt momenteel zo’n tienduizend arbeidsmigranten in de regio, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Decisio. Stichting Barka, een instantie die dakloze Oost-Europese migranten helpt, ziet veel arbeidsmigranten in de regio hun baan verliezen en op straat belandden.

Marcin Skolarski, een voormalig dakloze die als tussenpersoon fungeert tussen de arbeidsmigranten en Stichting Barka, vertelt over zijn eigen ervaring. “Ik wist dat ik in de problemen zat, maar ik durfde deze niet onder ogen te komen. Het duurde lang voordat ik hulp zocht, want ik wilde zo graag de sterke man zijn die het zelf allemaal op kon lossen. Dat terwijl ik me eigenlijk schaamde.”

Informatievoorziening

De situatie rondom arbeidsmigranten staat hoog op de politieke agenda in Eindhoven. Wethouder Maatschappelijk Opvang, Samir Toub, ziet de problemen en benoemt het belang deze doelgroep goed op te vangen. “Aan de preventieve kant proberen we mensen die afglijden goed te ondersteunen en zorgen dat het zo min mogelijk gebeurt. Buiten dat is duidelijke informatievoorziening belangrijk: weet mensen wel waar ze voor tekenen?”

Dat laatste is een groot probleem onder arbeidsmigranten, vertelt Marcin Skolarski. “In de landen van oorsprong wordt Nederland geschetst als een soort van walhalla wat betreft baanvoorziening. Maar bij aankomst blijkt er genoeg te zijn waar geen rekening wordt gehouden. Arbeidsmigranten tekenen contracten, maar begrijpen niet wat er precies staat. Wanneer ze een nul-urencontract tekenen en vervolgens snel ontslagen worden, weten ze niet wat vervolgstappen zijn. Zonder een vangnet belandden ze snel op straat.”

Een luisterend oor bieden is goud waard, besluit Skolarski. “Wij laten de doelgroep zien dat ze nooit alleen zijn. Er zit veel frustratie en onbegrip bij hen opgekropt, een gesprek betekent veel voor hen.”

Lees hier het originele bericht en beluister de podcast

×