Home » Brussel tikt Nederland op de vingers voor slechte omgang met flexwerk
Informatief

Brussel tikt Nederland op de vingers voor slechte omgang met flexwerk

NU.nl, 19 juni 2024 – Nederland krijgt opnieuw een waarschuwing van de Europese Commissie. Volgens de Commissie moet Nederland onzeker flexwerk zo snel mogelijk aan banden leggen.

Volgens de Commissie moeten nulurencontracten worden afgeschaft en moeten er meer regels komen voor oproepcontracten. Ook zouden uitzendkrachten meer werkzekerheid moeten krijgen.

“We staan te boek als de kampioen flexwerk van Europa”, zegt Petra Bolster, lid van het dagelijks bestuur bij vakbond FNV. “Voor werkgevers is dat lucratief, die wentelen zo hun ondernemersrisico’s af op de mensen die het werk doen. Dat kan niet langer.”

Volgens de Europese Commissie moeten werkgevers in Nederland gaan investeren in het opleiden van flexkrachten. Dat gebeurt nu niet, terwijl dat de productiviteit zou kunnen verbeteren.

Het is niet voor het eerst dat Nederland hiervoor gewaarschuwd wordt. Al meerdere jaren op rij dringt Brussel er bij de Nederlandse overheid op aan maatregelen te nemen. “Het is onvoorstelbaar dat dit nog niet van de grond is gekomen”, zegt Bolster.

Lees hier het originele bericht

Europese Commissie vindt dat Nederland moet ingrijpen op krappe arbeidsmarkt

NOS, 19 juni 2024 – De Nederlandse overheid moet ingrijpen op de arbeidsmarkt. Dat schrijft de Europese Commissie in een nieuwe aanbeveling. De Commissie vindt onder andere dat Nederland beter zijn best moet doen om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Ook moet flexwerk minder aantrekkelijk worden.

Volgens de Commissie is het aantal mensen dat zzp’er is of een flexcontract heeft verhoudingsgewijs groot. In Nederland waren er volgens het CBS vorig jaar 2,7 miljoen mensen met een flexcontract en 1,2 miljoen zzp’ers, Daarmee was 41 procent van alle werkenden flexwerker. Daarnaast is er al lange tijd sprake van krapte op de arbeidsmarkt en nam die de afgelopen jaren ook toe volgens het CBS.

Door het grote aandeel flexwerkers zou er volgens de Commissie een kloof ontstaan tussen mensen met een vast en flexibel dienstverband. Dat heeft als gevolg dat werkgevers minder snel willen investeren in eigen personeel, omdat flexwerkers over het algemeen goedkoper in te huren zijn, zo is te lezen in het rapport.

Maatregelen

Demissionair minister Van Gennip van Werkgelegenheid werkt aan een wetsvoorstel voor flexwerkers, dat nu voor advies bij de Raad van State ligt. Die wet moet zorgen voor meer zekerheid bij zzp’ers en werknemers met een flexibel contract. Zo stelt Van Gennip voor om oproepcontracten te vervangen door contracten met een minimumaantal uren.

Lees hier het originele bericht

×