Home » Bewoners Lichtmis sluiten zich aan bij de Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie i.o. om met lotgenoten in Nederland een vuist te kunnen maken tegen de komst van een logiesgebouw voor honderd mensen
Rouveen

Bewoners Lichtmis sluiten zich aan bij de Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie i.o. om met lotgenoten in Nederland een vuist te kunnen maken tegen de komst van een logiesgebouw voor honderd mensen

Dagblad van het Noorden, 5 maart 2024 – Ontwikkelaar Esprit wil het voormalige smulpaleis platgooien en een logiesgebouw neerzetten waar mensen die korte tijd woonruimte nodig hebben, kunnen verblijven. Ze hebben dan een eigen kamer, een badkamer en een gezamenlijke plek om te eten. Volgens Esprit gaat het om de doelgroep arbeidsmigranten. Esprit gaat niet zelf de exploitatie doen, maar ze verhuurt het onderkomen aan bijvoorbeeld een uitzendorganisatie die gespecialiseerd is in het uitzenden van bijvoorbeeld Oost-Europeanen. De omgevingsvergunning is aangevraagd bij de gemeente Staphorst.

Samen een vuist maken

Overal in Nederland lopen bewoners tegen hetzelfde probleem aan: een ontwikkelaar of een uitzendbedrijf koopt een horecabedrijf om er arbeidsmigranten in onder te brengen. De nationale stichting in oprichting hoopt dat zoveel mogelijk bewonersgroepen zich aansluiten, zodat er samen een vuist gemaakt kan worden. Dertien groepen sloten zich aan, waaronder Rouveen.

Volgens de stichting gaat het om een lucratieve industrie die vaak op oneigenlijke gronden mensen huisvest. Deze arbeidsmigranten zijn volgens de woordvoerder vaak niet het antwoord op de vraag die er is in de samenleving. „Het zijn geen koks, leraren, chauffeurs of zorgmedewerkers. Het zijn vaak handjes voor laagwaardige productie. De mensen zitten in een banencarrousel. Het gaat om logiesgebouwen, tijdelijk dus, voor seizoensarbeid, maar deze banen zijn niet tijdelijk. Dus wordt er met de mensen gesleept. Het is uitbuiting”.

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags
×