24 oktober 2022 NRC – Al jaren is duidelijk dat veel arbeidsmigranten in erbarmelijke omstandigheden wonen en werken. In Helmond blijkt hoe lastig het is om in te grijpen.
Volgens Conny Rijken, sinds september 2022 de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, moet de Arbeidsinspectie meer boetes uitdelen en meer daders strafrechtelijk aanpakken. „Nu is de pakkans gewoon te laag. Foute werkgevers en uitzendbureaus kunnen hun gang blijven gaan.”
De kosten van arbeidsmigratie zijn voor de bedrijven
De Arbeidsinspectie pleitte er eerder voor de maatschappelijke kosten van arbeidsmigranten niet af te wentelen op de maatschappij, maar die kosten deels bij bedrijven neer te leggen. Zo zou het aantrekken van buitenlandse, kwetsbare werkers kunnen worden beperkt.
Als je ziet hoe werkgevers omgaan met arbeidsmigranten, dan leidt dat tot schaamte, vindt Irrgang van de Algemene Rekenkamer. „Maar ik zie die verontwaardiging te weinig terug in nieuw beleid. Dat moet veranderen.”
Wat is het eerlijke verhaal volgens Conny Rijken? Genoegen nemen met minder winst. „Er worden nu bakken met geld verdiend aan constructies met arbeidsmigranten en een flexibele arbeidsmarkt. De politiek moet lef tonen en opkomen voor fatsoenlijke arbeidsrechten. Dat kost geld. Maar nu verdienen we dat geld over de rug van een grote groep mensen.”
Naar het originele bericht