Home » ‘Achter de gruweldood van een Indiase landarbeider in Italië schuilt wijdverspreide uitbuiting’
Achtergrondinformatie Informatief

‘Achter de gruweldood van een Indiase landarbeider in Italië schuilt wijdverspreide uitbuiting’

NRC, 11 juli 2024 – Marco Omizzolo | expert arbeidsmigratie – Zijn baas liet arbeidsmigrant Satnam Singh doodbloeden. Tekenend voor de uitbuiting in de Italiaanse landbouw, zegt socioloog Marco Omizzolo. Hij werkte undercover in de sector.

Het was geen tragisch ongeval van een landarbeider die „zich lichtzinnig gedroeg”, zoals eigenaar Renzo Lovato van het landbouwbedrijf in het tv-journaal zei. De Italiaanse justitie gaat uit van moord.

Op 17 juni raakte de Indiase landarbeider Satnam Singh verstrikt in een verpakkingsmachine in Lovato’s bedrijf in Latina, op een uurtje van Rome, waarbij zijn rechterarm werd afgerukt. Lovato’s zoon Antonello zag het gebeuren. In plaats van hulpdiensten in te schakelen, laadde hij de levensgevaarlijke gewonde Singh in een bestelwagen en bracht hem naar huis. Daarna vertrok hij. Een buurman vond de afgerukte arm, in een fruitkist achtergelaten bij de woning, en belde de hulpdiensten wel. Singh werd per helikopter naar een ziekenhuis in Rome gevlogen, waar hij twee dagen later overleed. Volgens de dokter had hij het mogelijk overleefd als hem tijdig hulp was geboden. Antonello Lovato zit in de cel.

Undercover (socioloog) Omizollo liet zijn haar en baard groeien, droeg af en toe een tulband, en hield vooral zijn mond. De sikhs wisten wie hij was, de Italiaanse bazen van de bedrijven waar hij als dagloner aan de slag ging, hadden geen idee. „Het was loodzwaar, zowel fysiek als mentaal”, zegt hij. „Ik werkte veertien uur per dag, alle dagen van de maand en soms ook ’s nachts.”

„Migranten die in Italië willen werken, betalen 10.000 euro – en soms nog meer – om naar Europa te reizen, op basis van de belofte van een mooie baan. Dat geld verdelen smokkelaar en werkgever onderling. En eenmaal in Italië staat de migrant werkloos op straat.” De nieuwkomer, die in zijn thuisland een grote schuld heeft uitstaan, is gezien zijn kwetsbare positie daarna geneigd elke baan te accepteren.

Lees hier verder (origineel bericht)

×