Home » Duitse en Poolse auto’s te huur voor 850 euro, illegale prostitutie en brandgevaar: een klein jaar samen controleren ‘is een succes’
Informatief

Duitse en Poolse auto’s te huur voor 850 euro, illegale prostitutie en brandgevaar: een klein jaar samen controleren ‘is een succes’

Brabants Dagblad, 3 juli 2024 – Een kwart van de gecontroleerde autoverhuurbedrijven in de regio blijkt niet te bestaan of is verkeerd geregistreerd. Van de 33 sekswerkers zijn er dertig illegaal aan het werk. En bij bijna alle vijftig gecontroleerde panden waar arbeidsmigranten wonen, is de brandveiligheid niet op orde.

In mei van dit jaar werd gecontroleerd op illegale prostitutie en mensenhandel. Van de 33 gecontroleerde sekswerkers bleken er dertig illegaal te werken. Ze deden dat onder meer in vakantiehuisjes op parken in Oisterwijk en Kaatsheuvel en in hotels in Tilburg, en Gilze en Rijen. In meer dan de helft van de gevallen ging het om sekswerkers uit Roemenië.

Van de woningen die werden bezocht, was de helft een sociale huurwoning. Van de Corput: ,,Die worden onderverhuurd voor zo’n honderd tot honderdvijftig euro.” Omdat in twee woningen meermaals illegale prostitutie plaatsvond is een dwangsom van 10.000 euro verbeurd.

Lees hier verder (origineel bericht)

Gemeenten sporen samen ondermijnende criminaliteit op en dat werkt

Omroep Brabant, 3 juli 2024 – In Midden-Brabant werken acht gemeenten samen om de ondermijnende criminaliteit aan te pakken, dat is criminaliteit die verstopt zit in legale bedrijven of huizen. De gezamenlijke aanpak die bijna een jaar loopt, blijkt te werken. Zo werden acties uitgevoerd bij autoverhuurbedrijven, op bedrijventerreinen en bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook zijn in mei 33 sekswerkers gecontroleerd, van wie er 30 illegaal aan het werk waren. De illegale praktijken zijn lang niet allemaal even groot of levensbedreigend, maar tasten het veiligheidsgevoel van burgers wel aan.

Het is een bijzondere samenwerking tussen acht gemeenten in het Hart van Brabant. Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen, Goirle, Dongen en Hilvarenbeek leveren gezamenlijk toezichthouders aan het interventieteam, die in alle gemeenten kunnen worden ingezet. Hierdoor is er in de regio ineens een groot team beschikbaar om ondermijnende criminaliteit op te sporen. Vooral de kleinere gemeenten kunnen zo veel beter inspelen op illegale activiteiten in bedrijven of bij mensen thuis.

“Het is vaak armoe troef wat je aantreft.”

“We spreken ook de verhuurders en chauffeurs (pooiers) aan op wat er in het pand gebeurt,” zegt burgemeester Mark van Stappershoef van Goirle, de kartrekker voor de acht gemeenten. Als oud-politieman had hij al ervaring met criminaliteit, maar toch ging hij in mei dit jaar mee met een controle op illegale prostitutie. “Het is vaak armoe troef wat je aantreft in zo’n huis waar een prostituee werkt,” zegt Van Stappershoef.

Op een foto is een smoezelig bed te zien in een hoek van een kleine kamer, genomen tijdens een controle. De prostituees werken in de helft van de gevallen vanuit een sociale huurwoning of vanuit een recreatiewoning op een vakantiepark. Volgens Van Stappershoef konden de meesten zich niet verstaanbaar maken. “We bieden altijd hulp aan, maar dat wordt niet altijd aangenomen.”

“Er werden Duitse en Poolse auto’s verhuurd voor 850 euro per dag.”

De opsporing van illegale prostitutie of mensenhandel is niet het enige dat het interventieteam het afgelopen jaar heeft gedaan. Ook autoverhuurbedrijven zijn tijdens een gezamenlijke actie onderzocht. In de regio staan er zo’n 39 autoverhuurders ingeschreven. De branche staat erom bekend niet altijd brandschoon te zijn.

Volgens coördinator Floortje van de Corput van het interventieteam zijn er een aantal signalen waaraan je kunt merken dat er iets niet in de haak is. “Bijvoorbeeld als er geen pinautomaat is en alleen met contant geld wordt gewerkt. Tijdens de controle in februari ontdekten we dat er Duitse of Poolse auto’s werden verhuurd voor 850 euro per dag, terwijl je ergens anders vijftig euro betaalt. Dat klopt natuurlijk niet. En sommige bedrijven zijn nooit overdag open, alleen ’s avonds. Allemaal signalen dat er iets niet in de haak is,” aldus Van de Corput.

Het bestuurlijk interventieteam moet het hebben van burgers en bedrijven die verdachte situaties melden. In het buitengebied, waar boeren soms door drugscriminelen worden benaderd, heeft het team vooral preventief werk gedaan en de bewoners gewaarschuwd voor criminelen. Het team hoopt dat steeds meer burgers verdachte situaties gaan melden, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen tegen illegale praktijken.

Lees hier het originele bericht
Tags
×