RTL Nieuws, 28 februari 2024 – Nog nooit was er in Nederland zo’n groot tekort aan arbeidskrachten als nu. Met meer arbeidsmigranten wordt dat probleem op lange termijn niet kleiner maar juist groter gemaakt. Om de krapte op te lossen stelt het Centraal Planbureau in plaats daarvan onorthodoxe maatregelen voor.
Voor iedere 1000 inwoners van Nederland waren er in 2023 51 vacatures. Volgens het Centraal Planbureau was die arbeidskrapte nog nooit zo hoog. Ter vergelijking: in 2013 waren er 13 vacatures per 1000 inwoners. Eind 2023 waren er 389.000 openstaande vacatures in Nederland. In vrijwel alle sectoren zijn er tekorten.
Arbeidsmigratie kan volgens het CPB op korte termijn een oplossing zijn om de krapte op te lossen. Het werkt volgens het CPB echter maar in een beperkt aantal sectoren en is op de lange termijn juist contraproductief.
Meer migranten maakt probleem groter
Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp jaagt de komst van arbeidsmigranten de economie verder aan. En is dat iets wat we juist niet nodig hebben nu.
“Het probleem zit in de grote vraag naar arbeidskrachten. Door voor meer aanbod te zorgen via arbeidsmigratie los je het probleem tijdelijk op. Maar deze mensen en hun gezinnen kopen ook een huis, hebben zorg en onderwijs nodig. En dat jaagt de vraag naar arbeidskrachten nog verder aan.”
“Het zijn politieke keuzes”, zegt Hasekamp. “Door het minimumloon te verhogen is arbeid ook van migranten duurder geworden.”
Voor sectoren met minder geschoolde en laagbetaalde arbeidsmigranten, zoals de vleesverwerkende industrie en distributiecentra, gaan met zo’n gestegen minimumloon de kosten om iets te produceren omhoog. Daarmee komt de winstgevendheid onder druk te staan.
En daarmee wordt Nederland mogelijk minder interessant als vestigingsplaats voor dit type bedrijven.
Lees hier verder (origineel bericht)